Skip to content
Turska Rusija Iran

Turska, Rusija i Iran dogovorili! Kritičan razvoj prije kopnene operacije u Siriji

Turska, Rusija i Iran složili su se održati sljedeću rundu pregovora u formatu iz Astane u Rusiji u prvoj polovici 2023. godine, rekle su tri zemlje u priopćenju nakon razgovora u Astani o Siriji.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka na visokoj razini Turske, Rusije i Irana o Siriji u formatu iz Astane, osuđuju se terοrističke organizacije u Siriji i navodi da su pokušaji tzv. samoupravljanja neprihvatljivi.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, u svom govoru na sastanku parlamentarne skupine stranke, rekao je da je zračna kampanja u sjevernoj Siriji samo početak.

Mi ćemo se uhvatiti u koštac s teroristima kopnom u najprikladnijem trenutku“, rekao je Erdoğan, prenosi Aydinlik.

ZAJEDNIČKA IZJAVA U ASTANI

– U Zajedničkoj deklaraciji koju su prihvatila izaslanstva Turske, Rusije i Irana kao jamaca Astane, strane su izrazile snažnu potporu teritorijalnoj cjelovitosti Sirije, vodećoj ulozi Procesa iz Astane u mirnom rješavanju sirijskog pitanja te nacionalnu sigurnost susjednih zemalja, uključujući prekogranične napade i infiltracije, naglasili su svoju odlučnost protiv prijetećih separatističkih programa.

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova je sljedeće:

– Devetnaesti od sastanaka na visokoj razini o Siriji u formatu iz Astane održan je u Astani 22. i 23. studenog 2022. Na sastanku su naši sugovornici upoznati s našom akcijom Kandža-mač te je istaknuta naša odlučnost u borbi protiv terοrizma.

– Povodom susreta naši sugovornici izrazili su nam sućut zbog terοrističkog čina koji se dogodio u Istanbulu. Na sastanku je bilo riječi i o političkom procesu, radu Ustavnog odbora, stanju na terenu, povratku tražitelja azila te humanitarnim pitanjima. Na kraju sastanka objavljena je Zajednička izjava.

U Zajedničkoj deklaraciji strane su izrazile snažnu potporu teritorijalnoj cjelovitosti Sirije, vodećoj ulozi Procesa iz Astane u mirnom rješavanju sirijskog pitanja, uključujući prekogranične napade i infiltracije i naglasili su svoju odlučnost protiv separatističkih programa koji prijete nacionalnoj sigurnosti susjednih zemalja.

– Strane su osudile sve veću prisutnost i napade terοrističkih organizacija koje u Siriji djeluju pod različitim nazivima i njihovim proširenjima.

– Skrenuta je pozornost na važnost stvarne provedbe svih propisa koji se tiču ​​sjeverne Sirije, ali i Idliba.

– Stranke su konstatovale da su nelegitimni pokušaji tzv. “samoupravljanja”, koji se pokušavaju provesti pod izlikom borbe protiv terorizma, neprihvatljivi, osudile postupke država koje podržavaju terorističke formacije, uključujući i te pokušaje, te osudile mirne demonstracije separatističkih skupina na istoku Eufrata, prisilno novačenje i obuka, izrazili su duboku zabrinutost zbog sve češćih napada i svih vrsta progona protiv civila, uključujući njihovu diskriminirajuću praksu na terenu.

– Strane su također ponovile svoju predanost okončanju sirijskog sukoba kroz održiv politički proces u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, uz potporu Ujedinjenih naroda, pod vodstvom i vlasništvom Sirijaca, i ponovile su važnu ulogu ustavnog Odbor za političko rješavanje sirijskog sukoba, naglasio je.