Skip to content

Turska šalje lijekove za Gazu i stručni tim od 20 ljekara

  • Iz Ankare je za Kario poletio predsjednički avion u kojem se nalaze lijekovi, medicinska sredstva za Gazu i ljekari.

Avion, nakrcan lijekovima i medicinskim potrepštinama u zračnoj luci Esenboğa, poletio je prema Kairu u 10.45 s 20 stručnih zdravstvenih radnika nakon što su pripreme završene.

Turski ljekari će u saradnji sa egipatskim ministrom zdravlja provesti studije izvodljivosti za uspostavljanje terenskih bolnica na egipatskom aerodromu El-Arish i na graničnom prijelazu Rafah.

“Naš avion je poletio za Gazu. Predsjednički avion, napunjen lijekovima i medicinskim potrepštinama u kojem se nalazi 20 medicinskih stručnjak sada je na putu iz Ankare za Egipat”, rekao je turski ministar zdravlja Fahrettin Koca.

Osim toga, planirano je slanje 3 teretna aviona u zračnu luku El-Arish za opskrbu lijekovima, medicinskim potrošnim materijalom i medicinskim uređajima prema popisu potreba koje je dostavilo egipatsko Ministarstvo zdravstva.

Turska ulaže intenzivne međunarodne napore kako bi osigurala zdravstvenu podršku i dostavila humanitarnu pomoć Gazi, koja je pod izraelskom blokadom. Dok se diplomatski promet predsjednika Erdoğana i ministara za prekid vatre ubrzano nastavlja, AFAD i turski Crveni polumjesec nastavljaju s pripremama za četvrti avion pomoći koji će nositi medicinske potrepštine.