Skip to content

Turska se približava kupovini aviona F-16 nakon odobrenja kandidature Švedske u NATO

Američki veleposlanik u Ankari kaže da očekuje da će turski predsjednik Tayyip Erdogan dati konačnu potvrdu o članstvu Švedske u NATO-u za nekoliko dana, što će pokrenuti brze korake prema američkom Kongresu koji odobrava prodaju borbenih aviona F-16 toj zemlji.

U ekskluzivnom intervjuu u četvrtak, veleposlanik Jeff Flake kaže da će nakon što službeni ratifikacijski dokument bude primljen u Washingtonu, američki State Department odmah poslati obavijest Kongresu o prodaji F-16.

“Kongres ima ključnu ulogu u reviziji prodaje oružja, a neki su članovi Kongresa javno rekli da je tursko odobrenje švedske prijave za pridruživanje NATO-u ključno razmatranje prije nego što mogu podržati prodaju F-16 Turskoj”, rekao je glasnogovornik State Departmenta za Anadoliju.

Upitan kada će State Department krenuti s prodajom borbenih aviona F-16 Turskoj, glasnogovornik je rekao da je “predsjednik Biden već dugo jasan da podržava modernizaciju turske flote F-16, što je ulaganje u NATO interoperabilnost.”

Turski parlament ratificirao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, uklanjajući veliku prepreku širenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odgode.

Parlament je s velikom većinom ratificirao članstvo Švedske s 287 prema 55 glasova.

“Nije to čak ni apsolutna većina”, piše İsmet Özçelik, predstavnik novina Aydınlık u Ankari, jer je, kako navodi, u samom glasovanju sudjelovalo 346 od 600 zastupnika. Od tih 347 dano je 287 glasova ‘ZA’ i 55 glasova ‘NE’, a 4 su bila suzdržana.

“Pucali smo sebi u nogu u Saboru, Sjedinjene Države su bile sretne”, napisao je Özçelik.

Sada Erdogan treba potpisati zakon, koji bi zatim bio objavljen u turskim službenim novinama. Dokument o pristupanju Švedske također treba poslati u Washington.

Mađarska je sada jedina članica NATO-a koja nije potpisala ulazak Švedske u savez.

Predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover oglasio se nakon što je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će prvom prilikom pozvati zastupnike da odobre članstvo Švedske.

Predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover je u svojoj izjavi u vezi s procesom odobravanja članstva Švedske u NATO-u rekao: “Ne osjećam nikakvu posebnu hitnost”.

Rekavši da ne osjeća neku posebnu hitnost za sazivanje Sabora, Kover je dodao: “Štoviše, ne mislim da je riječ o izvanrednoj situaciji”.