Skip to content

Turski odbor za tržišno natjecanje kaznio Meta Platformu s 18,6 miliona dolara

U današnjem priopćenju Agencije za tržišno natjecanje navedeno je da je Meti izrečena administrativna kazna od 18,6 miliona dolara.

ISTANBUL -Istraga o “obavezi dijeljenja podataka” o WhatsAppu i njegovoj krovnoj kompaniji Meta ( Facebook ) je završena. Protiv Facebooka je pokrenuta istraga u vezi s obavezom dijeljenja podataka koju je korisnicima WhatsAppa nametnuo Odbor za tržišno natjecanje.

Tursko tijelo za tržišno natjecanje priopćilo je u srijedu da je kaznilo kompaniju Meta Platformu, Inc. (Bivši Facebook Inc.) s 346,72 miliona lira (18,63 miliona dolara) zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju.

U priopćenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kao razlog kazne navodi se činjenica da je ta institucija uzrokovala pogoršanje tržišnog natjecanja kombinirajući podatke prikupljene sa servisa Facebook, Instagram i WhatsApp, čime je otežala svojim konkurentima poslovanje u online prikaz,. oglašavanje tržišta osobnim uslugama društvenog umrežavanja i stvaranje prepreka ulasku na tržište.

Kompanija se može žaliti na odluku u roku od 60 dana.

Dužnosnici kompanije rekli su da je svrha dijeljenja podataka, za koje je utvrđeno da je počelo 2016., bila “omogućiti više jasnoće i transparentnosti”.