Skip to content

Tužna sudbina albino foke koju su svi odbacili zbog drugačijeg krzna

Životinja o kojoj trenutno brine cijeli svijet je mala albino foka koja je zbog svoje specifičnosti ignorisana od ostatka kolonije. Naučnici su zabilježili rođenje ovog mladunčeta, što se dešava jednom u 100.000 slučajeva, koje je odbacila njena kolonija bez koje ne može da opstane.

Foto: Vladimir Burkanov

Plave oči i bledunjavo riđe krzno odvaja ovo mladunče od ostalih foka koje žive na Sibirskom moru. Biolozi vjeruju da je njegova različitost glavni razlog zašto niko iz cijele kolonije ne obraća pažnju na malu foku koja je iz milošte nazvana ružno pače.

Foto: Vladimir Burkanov

Boja krzna nije jedina stvar koja je problem za ovu životinjicu. Ona je naime, gotovo slijepa, i šanse da uspije da odraste i da nađe partnera skoro da ne postoje, kažu naučnici.

Vjeruju da će joj biti potrebna pomoć baš kao i drugoj ovakvoj foki koju su prije 10 godina pronašli na jednom malom ostrvu. I ona je kao mladunče bila odbačena i ostavljena da se sama snalazi jer je njena kolonija jednostavno nije prihvatila.

Foto: Vladimir Burkanov

Vladimir Burkanov, marinski biolog koji je sa ostatkom tima pronašao ovu foku kaže da je majka nije odbacila i čini se da je dobila dovoljno hrane ali da zabrinjava način na koji se ostali odnose prema njoj.

 

Sidebar