Skip to content

UΖΒUNA objavljena poslije zračnog napada. Ukrajinci nisu mogli na vrijeme detektirati raketu

Tokom jutarnjeg raketnog napada na Kharkov, tek nakon eksplozija objavljena je uzbuna od zračnog napada.

“Rusi su za granatiranje mogli koristiti vrstu oružja koju ukrajinske snage protuzračne odbrane još ne mogu otkriti na vrijeme”, izjavio je govornik Zapovjedništva zračnih snaga ukrajinskih oružanih snaga Jurij Ignat tokom teletona.

Prema Ignatu, Rusi su koristili projektilno oružje, no tačan tip tek treba utvrditi.

“Moramo pričekati dok ne vidimo olupinu. Recimo prvo da su projektili slijedili balističku putanju. Ovo bi mogla biti vrsta oružja koja se, nažalost, ne može detektirati na vrijeme”, rekao je.

Ignat je dodao da Zračne snage ukrajinskih oružanih snaga koriste podatke koje su ukrajinskoj strani dali njeni partneri, obavještajne podatke – kada postoje takve informacije, onda je “sigurno proglašena opasnost od projektila”.

“Odnosno, zračni napad je prijetnja korištenjem balističkog oružja. Ali naglašavam da ponekad neprijatelj to uspije učiniti tajno. A onda se alarm pojavi zajedno s eksplozijama. Ne možete ništa učiniti u vezi s tim”, rekao je Ignat.

Govornik je dodao da je situacija slična raketnim topničkim udarima, jer oni također “lete u roku od nekoliko sekundi”.

Podsjetimo, Ruska Federacija je u jutarnjim satima izvela raketni napad na središte Harkova, do 10 sati je već bilo 23 ranjenih i jedan mrtav.

Također, dan ranije, u napadu na kafić u selu Groza, ubijene su 52 osobe, a šest ih je ranjeno. Upotrijebljen je balistički projektil Iskander.

Ukrajinski Ministarstvo unutarnjih poslova smatra da je raketni napad na kafić u selu Groza mogao režirati osmatrač. Već ga traže.

“Časnici SBU-a rade, tražeći građane koji su eventualno mogli usmjeriti neprijatelja na ovaj objekt. Napad projektila je bio tako precizan. Ovo je tako mala prostorija da se tako precizno pogodi. SBU i policija imaju sumnje. Moramo svakako provjerite ovu opciju”, rekao je ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko.

S druge strane, ruska oporbena novinarka Julija Latinina, navodi da je napad u Grozi možda bio bio usmjeren na skupinu mobilnih telefona okupljenih ljudi, koje su Rusi zamijenili za skupove ukrajinske vojske.

“Tamo je bio sprovod. Okupilo se cijelo selo. To jest, ovaj Iskander je najvjerovatnije uletio u skupinu mobilnih telefona koje je detektirao Leer-3 (elektronički obavještajni kompleks – ur.). I to ne jedan, ne jedan moron , koji ju je poslao, nije se postavilo pitanje da gomilanje mobitela nije nužno vojno, štoviše, zato ukrajinska vojska već dugo ne hoda uz frontu s mobitelima.Nije ih bilo briga, “, napisala je Latynina, prenosi Strana.ua.