Skip to content

“UΚRAJIΝCI UBΙJΑLΙ DJECU U VOLINU”: U Poljskoj su navijači na stadionu istaknuli antiukrajinske plakate

Na jednoj od utakmica poljske nogometne Premier lige navijači iz Wroclawa razvukli su antiukrajinske plakate, javlja portal Sport.pl, prenosi Strana.

“UΚRAJIΝCI UBΙJΑLΙ DJECU U VOLINU”, “80 godina sramotne šutnje iza Volina-43.” – transparenti takvog i još oštrijeg sadržaja osvanuli su na tribinama tijekom utakmice između momčadi “Slensk Wroclaw” i “Zaglebie Lubin”.

Ovaj put na jednoj od tribina skupina navijača razvila je golemi crveni natpis na crnoj podlozi: “Volyn '43”. Istodobno, font slova je odabran na takav način da stvara učinak krvi koja teče iz njih.

Također, navijači su izvjesili mnoge druge, manje transparente, primjerice, “Stop ukrajinizaciji Poljske”, “je*i UPA” i “Banderovske kurνe”, “Bandera Ηitlerova kurνa”.

Ovo nije prvi put da navijači Wroclawa ističu antiukrajinske parole. U martu je njihov klub već kažnjen s 15.000 zlota zbog transparenta s natpisom: “Ovo nije naš rat”. A u oktobru prošle godine pozvali su na “zaustavljanje ukrajinizacije Poljske”.

Podsjetimo, predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao je da se Poljaci neće svetiti Ukrajincima za događaje iz 1940-ih, koji su u Poljskoj priznati kao genocid. Međutim, on je pozvao Kijev da prizna samu činjenicu masakra u Volynu.

Također, predsjednik Duda je pozvao Poljake da budu oprezni u izjavama o Volinjskoj tragediji.

Nedavno je poljski Sejm jednoglasno usvojio rezoluciju o 80. godišnjici Volinjske tragedije, koja se u dokumentu službeno naziva “Volinjski masakr”.

Varšava je pozvala Kijev da prizna krivicu za te događaje.

PROČITAJTE JOŠ… Ko je Stepan Bandera kojeg Ukrajinci nazivaju “herojem”