Skip to content

U Australiji je radnik koji se skrbi o djeci optužen za zlostavljanje 91 djeteta

Bivši australski radnik koji se brine o djeci optužen je za više od 1600 prekršaja nakon što je seksualno zlostavljao 91 dijete, snimao to, a zatim distribuirao sadržaj na internetu, piše BBC.

Policija tvrdi da je muškarac lovio djevojčice tijekom 15 godina u desetak različitih centara u Australiji i inostranstvu. Uhapšen je u avgustu 2022., no policiji je trebalo godinu dana da istraži i identificira navodne žrtve.

Vlasti kažu da je to jedan od “najužasnijih” slučajeva koje su ikada vidjeli.

45-godišnji muškarac se sada suočava sa 1623 optužbe za zlostavljanje djece, uključujući 136 tačaka za silovanje i 110 tačaka za seksualni odnos s djetetom mlađim od 10 godina, za koje se tvrdi da su se dogodili od 2007. do 2022. godine. Za najteže optužbe predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Također se suočava sa stotinama optužbi za snimanje i distribuciju materijala o zlostavljanju djece. Policija tvrdi da je sva svoja zlostavljanja snimao, a na njegovim elektroničkim uređajima pronašli su 4000 slika i videa.

Prijestup se navodno dogodio u 10 centara za brigu o djeci u Queenslandu, te po jednom u Novom Južnom Walesu i neimenovanoj prekomorskoj zemlji. Muškarac je radio u drugim centrima za brigu o djeci, ali Australska federalna policija (AFP) kaže da je “vrlo uvjerena” da nije počinio prekršaj u tim centrima.

Obraćajući se medijima u utorak, pomoćnica povjerenika AFP-a Justine Gough rekla je da bi slučaj bio “duboko uznemirujući” za zajednicu.

“To je izvan područja bilo čije mašte, što je ta osoba učinila ovoj djeci. Pokušavate se ne šokirati nakon dugog vremena provedenog u policiji… ali ovo je užasan slučaj”, rekla je.

87 australske djece koja su bila zlostavljana – od kojih su neka sada stariji od 18 – identificirano je i kontaktirane su njihove obitelji.

Australske vlasti sada surađuju sa svojim međunarodnim kolegama kako bi kontaktirale ostale četiri navodne žrtve.

Istražitelji kažu da su uhvatili muškarca nakon što su uspjeli identificirati pozadinu koja se pojavljuje u materijalu o zlostavljanju djece kao jedan od centara za brigu o djeci u kojima je radio.

AFP je 20. avgusta 2022. izvršio nalog za pretres u centru u Brisbaneu, prije nego što je pretražio i muškarčev dom u Gold Coastu i zaplijenio elektroničke uređaje koji navodno sadrže materijal o zlostavljanju djece koje je on napravio.

Prijavljen je policiji u Queenslandu dva puta ranije, 2021. i 2022., ali istražitelji nisu pronašli dovoljno dokaza za djelovanje, kaže policija.

Muškarac – koji tek treba biti imenovan – sljedeći put bi se trebao pojaviti pred prekršajnim sudom u Brisbaneu 21. avgusta.