Skip to content

U Britaniji su hiljade izašle na ulice da podrže palestinski narod: U Turskoj je marširao i Erdoganov sin

U Londonu su održane velike demonstracije podrške palestinskom narodu. Policija je najavila da prosvjedi izvan trase neće biti dopušteni, a po potrebi su moguća i privođenja.

OKUPILI SU SE ISPRED BBC-a

Ispred britanske televizije BBC u podne su se okupili oni koji su željeli iskazati solidarnost s Palestinom i prosvjedovati zbog šutljivog stava britanske vlade prema pravima Palestinaca u izraelsko-palestinskom sukobu.

Sudionici marša uzvikivali su slogane poput “Oslobodite Palestinu”, “Palestina će biti slobodna od rijeke Jordana do Mediterana”, “Svi smo Palestinci u hiljadama i milionima”.

Policija je poduzela intenzivne mjere osiguranja oko izraelskog veleposlanstva u Londonu i najavila da tamo neće biti dopušteni prosvjedi. U regiji su poduzete sigurnosne mjere sa hiljadama policajaca, a konjička policija također je služila na glavnoj ruti. Policija je snimala prosvjednike, a deseci policijskih minibuseva stajali su spremni na ulicama duž rute.

U mnogim gradovima su održani skupovi podrške Palestincima, tako je i u Turskoj sin predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sudjelovao u velikom maršu u Istanbulu.

Bilala Erdogana pratili su bivši ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu i bivši predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop.

“Razjasnimo svoju stranu, trebali bismo barem dopustiti da se čuju naši osjećaji”, rekao je Erdogan za Associated Press.

Mnoštvo je nosilo palestinske i turske zastave uzvikujući slogane koji kritiziraju Izrael i Sjedinjene Države.

Govoreći za AP, Sentop kaže: “Svatko sa savješću, bez obzira na rasu ili vjeru, pokazuje svoje osjećaje prema ovom genocidu.