Skip to content

U češkom kafiću konobar je Ukrajinkama pustio rusku himnu i zračnu sirenu. Dobio je otkaz

U češkom kafiću Cotton Club konobar je uključio rusku himnu dvjema ukrajinskim izbjeglicama, prenosi publikacija ukrajinska Pravda. Ukrajinka Olesya Koshilka prijavila je incident na TikToku.

“Djevojke su se obratile zaposlenicima ustanove sa zahtjevom da isključe himnu zemlje agresora, uz objašnjenje da su iz Ukrajine. Konobar se tome samo nasmijao”, piše u publikaciji.

Osim toga, prema materijalu, nakon zahtjeva ukrajinskih posjetitelja ustanove, konobar je navodno uključio zvuk alarma za zračni napad.

“Sjele smo za stol i ja sam tražila  lozinku za Wi-Fi. Najvjerovatnije je konobar čuo naglasak i nasmijao se rekavši da je internet samo ruski. Nismo obraćale pažnju i čekale smo narudžbu. Nakon 5 minuta, odsvirali su rusku himnu. Ušla sam unutra i pitala: “Je li ovo himna Rusije?”, na što nam je rečeno “da”. Rekla sam da sam Ukrajinka. Odgovorio nam je: ‘Pa šta?’, nasmijao se i uključio sirenu ‘, rekla je izbjeglica.

Ukrajinski korisnici reagirali su na ovaj incident i video na mreži. Počeli su pisati negativne kritike o restoranu i davati mu niske ocjene. Tako su Ukrajinci u jednom danu uspjeli spustiti rejting Cotton Cluba na Googleu na 1,5 zvjezdicu.

Uprava kafića Cotton Club se izvinila za postupak zaposlenika te su poručili da je isti dobio trenutni otkaz.