Skip to content

U glavnom gradu Litve bit će srušena “Moskovska kuća”

Okružni sud glavnog grada Litve Vilniusa dopustio je Građevinskoj inspekciji da sruši ” Moskovsku kuću ” — nedovršenu zgradu ruske kulturne ustanove. Sud je izrekao i novčanu kaznu državnoj ustanovi koja upravlja domom – za svaki dan nepoštivanja odluke moraju platiti 300 eura, izvijestila je nacionalna televizija LRT.

‘Nakon što je sud dao pravo Građevinskoj inspekciji da sruši bespravno sagrađenu zgradu, uskoro će biti izrađen predračun rušenja te će se provesti postupci javne nabave za odabir izvođača koji će izvoditi radove rušenja.Planirano je da rušenje ‘Moskovske kuće’ bude završeno do kraja 2023. godine’, navodi se u poruci.

Ideja o “Moskovskoj kući” u Vilniusu počela je 2004. godine, nakon posjete tadašnjeg gradonačelnika ruske prijestolnice Jurija Lužkova. Dozvola za gradnju izdata je 2008.

Najavljeno je da će zgrada postati središte kulturne i poslovne suradnje Moskve i Vilniusa, čija je svrha stvaranje i daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa između Moskve i Vilniusa.

Međutim, 2016. godine Okružni sud u Vilniusu poništio je prethodnu dozvolu za izgradnju “Moskovske kuće”, te su donijeli odluku da ishode novu dozvolu i u skladu s njom preurede zgradu jer je navodno kršila zahtjeve visine i gustoće građenja.

Moskovska kuća (lijevo) I. Gelūnas/BNS foto.

Moskovska kuća / Foto: D. Umbraso/LRT

Godine 2018. gradonačelnik grada Remigius Šimašius obratio se Odjelu državne sigurnosti u vezi s pitanjem “Moskovske kuće”. Nije otkrio detalje slučaja, ali je naveo da je objekt sredstvo prοpagande Kremlja i predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Litve.