Skip to content

U Hersonskoj regiji pod kontrolom Rusije uvedena tri službena jezika

Zvaničnik, kojeg je postavila Rusija, Vladimir Saldo, svojim je “dekretom” uveo upotrebu tri “službena” jezika na području Hersonske oblasti: ruski, ukrajinski i krimskotatarski. To se dogodilo nakon njegovog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Saldo je dokument objavio danas 11. juna na svom Telegram kanalu.

Ruski, ukrajinski i krimskotatarski jezici koristit će se u aktivnostima državnih i opštinskih tijela, organizacija, preduzeća i institucija regije Herson.

Imena zemljopisnih objekata također će biti ispisana na tri jezika, bit će postavljeni natpisi, putokazi, piše u “dekretu”.

Prema njegovim riječima, ova odluka je donesena nakon njegovog jučerašnjeg razgovora s ruskim predsjednikom Putinom.

“Uoči 12. juna, Dana Rusije, potpisao sam Uredbu… U našoj zemlji, kao i u cijeloj zemlji, prioritet za državu je, prije svega, briga o kulturnim, duhovnim i istorijskim vrijednostima ljudi. Građani imaju pravo da slobodno biraju bilo koji jezik komunikacije, vaspitanja, kulture i stvaralaštva”, napisao je Saldo.

Procenat upotrebe ruskog jezika u svakodnevnom životu u Ukrajini 2019. godine

Strana podsjeća da je nedavno čelnik ukrajinskog Medžlisa, Refat Čubarov, rekao da na oslobođenom Krimu neće biti mjesta za ruski jezik – tamo će uz krimskotatarski dominirati ukrajinski.