Skip to content

U Kijevu održan LGΒΤ skup: Desničarske skupine, probile kordon policije i potrčale prema njima (VIDEO)

  • Danas, 16. juna, sudionici ‘Marša jednakosti’ za LGΒΤ prava okupili su se u blizini stanice metroa Teatralnaya u Kijevu. Ovo je prvi marš od početka šireg sukoba između Rusije i Ukrajine.

Prema riječima organizatora, dopušteno im je hodati “sto metara”. Naime, na kraju je aktivistima bilo dopušteno hodati samo oko 20 metara, piše ukrajinski medij strana.today.

Mnogo je policajaca bilo na dužnosti na izlazu iz metroa. Svi koji su se približili sudionicima marša provjeravali su se detektorom metala. LGΒΤ vojnici hodali su ispred povorke.

‘Marš jednakost’ u Kijevu nije dugo trajao: organizatori su pozvali sudionike da siđu u metro i raziđu se. Prije toga im je savjetovano da sakriju LGΒΤ simbole kako bi izbjegli provokacije u podzemnoj željeznici.

  • Sam događaj nije trajao ni 30 minutaračunajući vrijeme za spremanje.

S druge strane, krajnja desnica okupila se na Khreshchatyku kako bi se usprotivila LGΒΤ maršu. Blokirala ih je policija kako bi spriječila sukobe. Kasnije su publicisti pisali da su krajnji desničari probili policijski kordon i trčali prema Maršu jednakosti.

Istovremeno, događaj podrške LGΒΤ osobama već je završio, a sudionici su se razbježali.

LGΒΤ parada je trebala biti održana u podzemnoj željeznici glavnog grada, ali su je vlasti glavnog grada zabranile.

Prije toga, zaposlenici TCC-a stigli su na mjesto održavanjaLGΒΤ zabave koja se planirala održati u Closer art centru u Kijevu. Vojni komesari pokušali su odvesti muškarce na vojno liječničku komisiju.