Skip to content

U Kijevu su ogorčeni što je Orban otišao u Moskvu bez dogovora s Ukrajinom

  • Ruski predsjednik i mađarski premijer razgovarali su u petak u Kremlju. Zanimljivo je da sastanak nije bio najavljen. Glavna tema bila je ukrajinska kriza.

Ukrajinske vlasti komentirale su sastanak Viktora Orbana u Moskvi sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom. Službena reakcija pojavila se na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Odluku o realizaciji ovog putovanja mađarska strana je donijela bez dogovora ili koordinacije s Ukrajinom. Podsjećamo da za našu državu ostaje nepokolebljivo načelo ‘nema dogovora o Ukrajini bez Ukrajine’ i pozivamo sve države da ga se striktno pridržavaju. Jedini realan način za obnovu pravednog mira ostaje Formula mira. Kako svjedoči prvi Globalni mirovni summit u Švicarskoj, na kojem je sudjelovala i Mađarska, više od stotinu država i međunarodnih organizacija dijeli viziju mira temeljenu na poštivanju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i Povelje UN-a. Format Mirovnog samita je ključna platforma za pronalaženje načina za obnovu pravednog mira. Ukrajina ostaje konstruktivno raspoložena za daljnji rad na razvoju bilateralne suradnje i evropskih integracija nakon posjeta premijera Mađarske Kijevu”, stoji u saopštenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ranije su Kremlj i Budimpešta izjavili da će se o Ukrajini raspravljati na sastanku čelnika zemalja. U međuvremenu je na internetu objavljena snimka sastanka Putina i Orbana. S ruske strane, osim predsjednika, sudjelovali su njegovi pomoćnici Jurij Ušakov i Vladimir Medinski, te ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na brifingu nakon sastanka obojica su dali niz izjava. Putin je ponovio da Rusija zahtijeva povlačenje ukrajinskih trupa s cijelog teritorija regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk kako bi započeli pregovori o okončanju rata. Istodobno, Ruska Federacija je spremna razgovarati o drugim mirovnim uslovima.

“Postoje i drugi uslovi za mir, oni su predmet razmatranja u toku mogućeg zajedničkog rada. Međutim, s druge strane čujemo o nevoljkosti (da se problem riješi mirnim putem). Sponzori kijevskog režima nastavljaju koristiti Ukrajinu u sukobu s Rusijom”, rekao je Putin.

Orban je pak istaknuo da su pozicije Ukrajine i Ruske Federacije “daleko jedna od druge”. Prema njegovim riječima, to je shvatio nakon pregovora u Kijevu i Moskvi.

Smatra se da je cilj Orbanova posjeta Moskvi bio pokušaj pomoći stranama u vojnom sukobu u Ukrajini da postignu mirovni sporazum / Foto: Kremlin.ru

Mađarski premijer rekao je kako je ‘Evropi potreban mir’, a s Putinom je razgovarao o ‘postizanju mira u Ukrajini i najkraćem putu do njega’. A glavna zadaća Mađarske u idućih šest mjeseci predsjedanja Vijećem EU bit će ‘borba za mir’.

Pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Jurij Ušakov tome je dodao da Orban Putinu nije prenio poruku Vladimira Zelenskog.