Skip to content

U Kini žele djeci ograničiti korištenje pametnih telefona na dva sata dnevno

Kinesko cyber regulatorno tijelo želi ograničiti vrijeme koje djeca mlađa od 18 godina provode na pametnim telefonima na dva sata dnevno. To je dovelo do pada dionica tehnoloških kompanija, izvještava Reuters.

Na primjer, Cyberspace Administration of China (CAC) rekla je da želi da dobavljači pametnih uređaja implementiraju takozvane “manje” programe, koji zabranjuju korisnicima mlađima od 18 da pristupe internetu na mobilnim uređajima između 22:00 i 6:00 ujutro.

Ograničenja bi, ako budu odobrena, označila proširenje postojećih mjera uvedenih posljednjih godina jer Peking ima za cilj ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom među djecom i smanjiti njihovu izloženost “nepoželjnim informacijama”.

Prema nacrtu pravila, koja su otvorena za javnu raspravu do 2. septembar, djeca i tinejdžeri koji koriste uređaje automatski će vidjeti da se online aplikacije zatvaraju kada isteknu propisana vremenska ograničenja. Također bi im se nudio “sadržaj temeljen na dobi”. Nitko mlađi od 18 godina ne bi mogao pristupiti uređajima između 22 sata i 6 ujutro.

Djeca mlađa od osam godina mogla bi koristiti svoje telefone samo 40 minuta dnevno, dok bi oni između osam i 16 godina dobili sat vremena za ekranom.

Tinejdžerima starijim od 16 i mlađim od 18 bilo bi dopušteno dva sata. Sve dobne skupine dobile bi podsjetnik da se odmore nakon korištenja uređaja dulje od 30 minuta. Pružatelji mobilnih internetskih usluga također bi trebali aktivno stvarati sadržaj koji “širi temeljne socijalističke vrijednosti” i “kuje osjećaj zajednice kineske nacije”, piše u nacrtu.

Kako napominje Reuters, investitorima se nisu svidjeli takvi prijedlozi. Dionice kineskih tehnoloških kompanija uglavnom su pale u trgovanju u Hong Kongu nakon što je CAC objavio svoj nacrt.

Posljednjih godina kineske su vlasti sve više zabrinute zbog kratkovidnosti i ovisnosti o internetu među mladima. Vlada je 2021. godine uvela policijski sat za igrače videoigara mlađe od 18 godina. Time je zadat veliki udarac gaming divovima kao što je Tencent, piše Reuters.

Platforme za dijeljenje videa kao što su Bilibili, Kuaishou i ByteDance od 2019. nude “tinejdžerske modove” koji korisnicima ograničavaju pristup sadržaju i koliko dugo se može koristiti.

ByteDanceova aplikacija Douyin slična TikToku zabranjuje tinejdžerima da je koriste duže od 40 minuta.