Skip to content

U Lavovu je nestala humanitarna pomoć SAD-a vrijedna gotovo 34 miliona UAH

U Lavovu je nestala humanitarna pomoć iz Sjedinjenih Država u iznosu od 33,6 miliona ukrajinskih grivni (UAH). Nestala je serija od oko 10.000 taktičkih kompleta prve pomoći IFAK, koje su kupili i poslali američki volonteri za Oružane snage Ukrajine, rečeno je u istrazi projekta NGL.media.

Publikacija izvještava da se u ovoj misterioznoj priči “jasno vide tragovi Lavovske regionalne vojne uprave i nekih dobrotvornih fondacija s kojima surađuje”, javlja STRANA.

United Ukrainian American Relief Committee počeo je aktivno slati humanitarnu pomoć Ukrajini od početka invazije. Troškovi isporuke jednog morskog kontejnera koštaju oko 8-10 hiljada dolara.

A u oktobru 2022. je izvjesna Amerikanka ukrajinskog porijekla, Lilia Tashchuk, iz dobrotvorne organizacije iz Lavova “Inteligentna organizacija” kontaktirala organizaciju i izjavila da surađuje s Lavovskom OVA te da može platiti dostavu pomoći u Lavov.

Kao rezultat toga, poslana je humanitarna pomoć, ali kompleti prve pomoći nikada nisu stigli do vojske.

Cijeli teret, prema dogovoru s Liliom Taschuk, trebao je ići u lavovski “Centar za zaštitu i volontiranje”. Ali od trenutka kada je teret predan Liliji Tashchuk, počele su mu se događati čudne stvari.

Teret je dovezen na kontrolni punkt preko poljsko-ukrajinske granice, čak su ga registrirali poljski carinici. Onda se s njim nešto dogodilo, bio je otpečaćen i na nepoznat način dio stvari završio je u Lavovu na skladištu LOV, a ostatak je jednostavno nestao, prenosi publikacija.

Nekoliko je tjedana novinar NGL.media pokušavao dobiti komentar od predstavnika “Inteligentne organizacije” Ihora Bialaka, Ivana Dancha i Lilie Taschuk.

Lilia Taschuk, Ivan Dancha i Ihor Bialko u gradu Sirakuzi, SAD (fotografija iz aprila 2023.)

Pokazalo se da su svi telefonski brojevi do kojih su uspjeli doći bili nedostupni operaterima. Ignorisali su i brojne pisane zahtjeve urednika.

Podsjetimo, MORH je uočio više od 650 slučajeva nestanka humanitarne pomoći za ukrajinsku vojsku.