Skip to content

U New Yorku odobreno pretvaranje mrtvih u gnojivo

New York je postao šesta američka država koja je dopustila takozvano ljudsko kompostiranje.

Sada se tijelo osobe nakon smrti može pretvoriti u zemlju – što smatraju ekološki prihvatljivom alternativom ukopu ili kremiranju.

Također poznata kao “prirodna organska redukcija“, praksa pokazuje da se tijelo razgrađuje nekoliko tjedana nakon zatvaranja u spremnik.

Godine 2019. Washington je bio prva američka država koja ga je legalizirala. Colorado, Oregon, Vermont i Kalifornija slijedili su primjer.

New York je dakle šesta američka jurisdikcija koja dopušta kompostiranje ljudi, nakon subotnjeg pečata odobrenja Kathy Hochul, demokratske guvernerke te države.

Ljudsko kompostiranje već je legalno u cijeloj Švedskoj. I prirodni ukopi – u kojima se tijelo pokapa bez lijesa ili s biorazgradivim lijesom – dopušteni su u Velikoj Britaniji.

Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima.

Tijelo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno s odabranim materijalima poput sječke, lucerne i slamnate trave te se postupno razgrađuje pod djelovanjem mikroba.

U Herland Forestu (prirodnom groblju) ljudi imaju mogućnost ponijeti kući tri bačve zemlje od koje proizvodi NOR proces. (Foto: Herland Forest)

Nakon razdoblja od otprilike mjesec dana – i procesa zagrijavanja – porodica dobiva ‘kompostiranu’ zemlju koju mogu koristiti za sadnju cvijeća, povrća ili drveća, piše BBC.

Protiv ovog bizarnog zakona bila je Katolička crkva iz koje tvrde da se ljudska tijela ne bi trebala tretirati kao “kućni otpad”.

“Katolička konferencija države New York razočarana je usvajanjem zakona o kompostiranju ljudi”, rekao je Dennis Poust, izvršni direktor Katoličke konferencije države New York.

“Jednostavno rečeno, ne vjerujemo da ovaj proces tretira ljudsko tijelo s dostojanstvom koje zaslužuje.”

Kompanija Recompose – čiji je pogon u Seattleu jedan od prvih u svijetu – kaže da je njezina naknada od 7000 dolara  “usporediva” s konkurentskim opcijama.

Srednji iznos u SAD-u za sprovod s ukopom iznosio je 7848 USD u 2021., odnosno 6971 USD za sprovod s kremiranjem, prema Nacionalnoj udruzi direktora pogreba (NFDA).