Skip to content

“Trpimo velike gubitke. U ovome nema romantike. Neće biti pobjede ni danas, ni sutra, ni za godinu ako se ne mobilišemo”, kaže ukrajinska bolničarka

Šefica medicinske službe bataljona Da Vinci “Wolves” Alina Mihajlova rekla je da ukrajinska vojska trpi velike gubitke.

Prema njenim riječima, dok je bila na pravcu Kupjanska, prvi put u životu bila je spremna da razgovara sa bilo kojim ljudima kako bi njen bataljon opstao.

Također kaže da neće biti pobjede Ukrajine ni danas, ni sutra, ni za godinu ako društvo ne pomogne Oružanim snagama Ukrajine.

“Stanovništvo je veoma opušteno sa izjavama da će danas ili sutra biti pobjeda. Neće postojati ni danas, ni sutra, ni za godinu dana. A da bi se ona desila, potrebno je da se mobilišemo”, rekla je Mihajlova na forumu Yalta European Strategy.

“Trpimo gubitke, nema tu romantike. U ratu sam 5 godina, prvi put u ovim godinama bila sam spreman dati sve svojoj jedinici na Kupjanskom pravcu, prvi put u životu bila sam spremna razgovarati s bilo kojim ljudima kako bih svom bataljonu dala priliku za život. Što se danas događa na fronti, danas nećete čitati na internetu”, dodala je.

Napomenula je da je oslobađanje okupiranih teritorija Ukrajine sada veliko pitanje.

Ukrajinsko društvo postalo je previše opušteno u iščekivanju proglašene pobjede Ukrajine i prestalo je pomagati ukrajinskim braniteljima. Stoga sada uopće ne može biti govora o oslobađanju Krima ili pobjedi. Krim iduće godine je dobar šamar svim vojnim osobama, jer o tome danas ne može biti govora ako se svatko od nas ne potrudi za front u bilo kojem statusu, kazala je Alina.