Skip to content

U Slovačkoj, NATO članici, POBIJEDILA PRORUSKA PARTIJA “SMER”

Slovačka je na ovaj dan čekala nekoliko mjeseci. Unatoč činjenici da su se Progresívne Slovensko (PS) u zadnjim anketama približavale Smeru i da su izlazne ankete predviđale pobjedu, nakon vrlo sporog brojanja došlo je do velikog iznenađenja – na gotovo svim frontama, javlja slovačka PRAVDA.

Slovački bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini, prenosi Hina.

“Ako SMER uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu”, rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocijenio da je rat počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo, “ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu”, javlja Tanjug.

Ova Ficova izjava je izazvala zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO-a, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju ‘topla osjećanja’ prema Moskvi, ocjenjuje BBC.

On je obećao da će prekinuti vojne isporuke Ukrajini i težiti mirovnim pregovorima – liniji bliskoj stavu mađarskog lidera Viktora Orbana, koju odbacuju Ukrajina i njeni saveznici koji kažu da bi to samo podstaklo rusku agresiju.

Ranija analiza CNN-a navodi da se Zapad pribojavao ovog ishoda navodeći da je Slovačka vjerni saveznik Kijeva ali ističući kako bi se sve to moglo promijeniti ako Fico dođe na vlast

Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23,37 posto glasova.

Obučeni u tradicionalnu nošnju iz različitih dijelova Slovačke, birači su dali svoj glas u Komarnu. Autor: TASR / Milan Drozd / PRAVDA

Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15,03 posto.

Unatoč brojnim slučajevima, promašajima i prosvjedima protiv Smera, Ficovoj stranci građani su dali još jednu priliku. Prema riječima politologa s Ekonomskog sveučilišta u Bratislavi, birači su već zaboravili Radoslava Štefančíka.

No, ljudi se sjećaju da se pod Ficom nisu morali baviti nikakvim žabljim ratovima između koalicijskih partnera, rekao je početkom tjedna za dnevnik Pravda.

Ficov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, držao je otvorene opcije za buduće koalicije.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi članicu NATO-a Slovačku, Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Evropske unije o potpori Ukrajini, baš kao što blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.