Skip to content

U Ukrajini najveći lanac knjižara prodaje memoare hrvatskog fašiste Ante Pavelića

Najveći lanac knjižara u Ukrajini ‘Knigarnya E’ i niz drugih trgovina pustili su u prodaju memoare hrvatskog fašiste Ante Pavelića, saveznika Adolfa Hitlera koji je provodio etničko čišćenje tokom Drugog svjetskog rata.

O tome piše i negoduje šef ukrajinskog jevrejskog komiteta Eduard Dolinski, javlja ukrajinska Strana.

“Pavelić je šef marionetske vlade Hrvatske, saveznik nacističke Njemačke 1941-45, krvnik Židova, Srba i Roma. Organizator masovnog ubistva više od 30 hiljada hrvatskih Jevreja. Većina Jevreja je bila ubijena u koncentracionom logoru Jasenovac”, napisao je Dolinski.

Osim toga, pod vodstvom Pavelića i njegovih jataka, došlo je do masovnog istrebljenja Srba i Roma, dodao je Dolinski.

“Ali to nećete prepoznati u anotaciji dvotomnih memoara nacističkog krvnika “Za domovinu – spremni”.  A o tome u knjizi nema ni riječi. Odnosno, ‘Knigarnya E’ se zapravo bavi bijeljenjem nacističkih zločina i negiranjem holokausta, prodajući “Mein Kampf” hrvatskog fašizma”, piše Dolinski.

U anotaciji memoara na sajtu ‘Knigarnye E’ stoji da se u knjizi govori o “borbi za hrvatsku nezavisnost” koju vodi Pavelić.

Ništa se ne spominje o genοcidu nad Jevrejima i Srbima. Opis je, očigledno, preuzet od izdavača knjige, izdavačke kuće “Nestalo pismo”, koja se pozicionira kao “vojna”.

Pavelićeva knjiga “Za domovinu – spremni!” dostupna je na web stranici Knjižare E. Košta 375 grivna (oko 9 eura), ali ovi memoari više nisu dostupni, rasprodati su. Dostupni su na mnogim drugim online stranicama.