Skip to content

U Ukrajini “nestaje” humanitarna pomoć za vojsku i prodaje se na pijacama i internetu

U Ukrajini “nestaje” humanitarna pomoć. Samo od početka ove godine zabilježeno je više od 650 slučajeva nestanka humanitarne pomoći za vojsku, izjavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, zajedno s Državnom carinskom službom, javlja Strana.ua.

“Tokom perioda januara – maj 2023. Ministarstvo obrane i Državna carinska služba proveli su zajedničke provjere više od 5 hiljada kretanja robe humanitarne pomoći za oko 100 vojnih postrojbi. U 653 slučajeva primitak takve humanitarne pomoći nije bio potvrđen. Riječ je, prije svega, o pločama za pancire, uređajima za noćno promatranje, termovizijskim kamerama, bespilotnim letjelicama, vozilima i drugoj robi i sredstvima”, saopšteno je iz Uprave za unutarnju reviziju MORH-a.

A moguće je da je to samo vrh ledenog brijega, jer provjere još traju.

Ovo nije prvi skandal s humanitarnom pomoći, napominje Strana koji su već pisali o prodaji preko poznatih trgovačkih lanaca prehrambenih proizvoda za koje se sumnja da su u zemlju ušli kao humanitarni teret.

A u aprilu ove godine, Ured za ekonomsku sigurnost otkrio je veliko podzemno skladište humanitarne pomoći u regiji Lavova. Detektivi BAB-a provjeravaju zašto roba nije podijeljena, a istražuju i činjenice moguće prodaje humanitarne pomoći.

“Prodaja humanitarne pomoći je već duže vrijeme stavljena u funkciju. Idite na pijace i proučite asortiman na trgovačkim stranicama na internetu – naći ćete puno zanimljivih stvari. Roba iz humanitarne pomoći, posebno uniforme, prodaju se na veliko. Neke stvari čak imaju oznake “nije za prodaju”, kaže voditelj Ekonomskog diskusijskog kluba Oleg Pendzin.

Prema podacima Ministarstva obrane, više od 10 posto humanitarne robe namijenjene vojsci nestaje u nepoznatom smjeru.

Publikacija napominje da se humanitarna pomoć može uvesti bez poreza i zatim poslati na otvoreno tržište, a da ne stigne do vojnih jedinica. Istodobno, prema riječima jednog od volontera, na ukrajinskoj se granici prakticira još jedna korupcijska shema – “uzimanje desetine”.

“Odnosno, donesete, na primjer, deset znamenitosti, jednu morate dati <…> Postoji niz kamiona s humanitarnom pomoći u Ukrajinu, odnosno možete prikupiti potpuno komercijalnu seriju na račun takvih “desetina”, rekao je volonter publikaciji.

Istodobno, vojska se žali na nedostatak sredstava. Guardian je objavio članak da su vojnici prisiljeni kupovati dronove i rezervne dijelove od svojih plaća. Publikacija je razgovarala s ukrajinskom vojskom, posebno vojnikom s pozivnim znakom Shved, čiji se odred 1. ukrajinske mehanizirane brigade nalazi u smjeru Zaporožja.

“Plaćamo do 70% svoje plaće za kupnju dronova”, rekao je Shved novinarima.

Drugi vojnik s pozivnim znakom Spielberg kaže da se na fronti dronovi koriste kao bombarderi, a ne kamikaze, “jer nema novca da ih stalno mijenja”.

Ali ono što najviše iznenađuje, s obzirom na važnost koju ukrajinska vojska pridaje bespilotnim letjelicama, jest da sami vojnici moraju financirati taj napor jer si ih vojska ne može priuštiti.

FOTO: Strana / GeneralStaff.ua

Ukrajinska vojska također je rekla Strani o nedostatku uniformi, pancira, dronova itd.

Odnosno, u vojsci je situacija takva da se doslovno svaka pancirka računa. U isto vrijeme, prema Ministarstvu obrane, velike količine robe jednostavno ne stižu do fronta.

Gdje nestaju?

“Idu u komercijalnu prodaju. Na bazarima i na internetu možete pronaći i uniforme i drugu vojnu robu. Neki čak kažu da nisu u prodaji, odnosno očigledna humanitarna pomoć. Ljudi traže način kako novca tijekom rata. Situacija je zaista problematična, a službenici za provođenje zakona imaju što raditi”, kaže Oleg Pendzin.

Samo za pancirke i zaštitne ploče na prodaju deset oglasa na OLH.

Na primjer, nosač ploča prema “NATO standardima” nudi se za 5390 grivna (oko 130 eura). Određeni Peter, koji trguje na platformi od 2012. godine, prodaje pancir već na popustu – za 4900 grivni umjesto 6300 grivni. Tu su i taktička odijela, vojno ljetno odijelo, dronovi, nišani i još mnogo toga. Zanimljivo je da mnogim vojnim robama trguju privatni trgovci koji su već duže vrijeme registrirani na platformi i prethodno su se bavili potpuno drugom, “miroljubivom” robom.

Ali, kako se navodi, nema dokaza da su proizvodi stavljeni u prodaju dio te iste humanitarne pomoći koja ne stiže do vojske.

Na upit o porijeklu robe, jedan od prodavača Piotr, kojeg je Strana kontaktirala, rekao je da se radi o ‘isporukama iz Europe’, ali ‘ne o humanitarnoj pomoći’. Samo pitanje, nije mu se jako svidjelo. A čovjek nije odgovarao na ponovljene pozive.

Službenici za provođenje zakona uhvatili su 2022. muškarca u nezakonitom korištenju humanitarne pomoći za zaradu
Službenici za provođenje zakona uhvatili su 2022. muškarca u nezakonitom korištenju humanitarne pomoći za zaradu

I prošle godine dogodio se veliki skandal s prodajom humanitarne pomoći preko poznatih trgovačkih lanaca, kao i pojedinaca. Istina, ova priča nikada nije dobila nastavak, piše Strana.