Skip to content

U Ukrajini otkopavaju stara groblja da naprave mjesta za nove pale borce

U Lavovu se otkopavaju grobovi vojnika koji su poginuli u prošlim ratovima kako bi se napravilo mjesta za one koji su poginuli u sadašnjem ratu, piše Brendan Hoffman za The New York Times u svojoj reportaži s groblja Lychakiv.

Na vrhu groblja gradske su vlasti započele ekshumaciju neobilježenih grobova vojnika pokopanih tijekom Prvog svjetskog rata, navodi NYT.

“Razmjer gubitka osjeća se u zajednicama poput Lavova, što se jasno vidi u sve većem broju vojnih grobova na velikim i malim grobljima širom zemlje”, pišu novine.

Materijal sadrži priče nekih od poginulih vojnika, kao i dijaloge s njihovim rođacima.

“Čemu sve ovo?” upitala je jedna majka s jasnim bolom u glasu. “Najbolji od najboljih je umro. Diplomirao je na sveučilištu. Imao je diplomu s počastima. Zašto je umro?”, Publikacija citira Mariju Kovalskaya, čiji je 30-godišnji sin Ivan ubijen prije devet mjeseci u Kramatorsku.

“Jednostavno je tako teško misliti – prošlog ljeta ih je bilo tako malo (grobova – ur.)”, rekla je gospođa Gavrilenko.

“Sada ih je toliko mnogo. Dodala je s odsutnim pogledom: “Dok ne završi rat, koliko će još biti?”

Groblje Lychakiv ima više od 300.000 grobova (uključujući  2.000+ grobnica ( kripti ) nalazi se ovdje na 87 parcela ukupne površine 42 hektara). Groblje je otvoreno 1786. godine, jedno je od najstarijih postojećih komunalnih groblja u Europi i Ukrajini.

Tokom Prvog svjetskog rata ovo je područje dijelom zauzimalo austrijsko vojno groblje, gdje su bili pokopani i ukrajinski sičevski strijelci.

Nakon Drugog svjetskog rata, sovjetske vlasti su ga podigle kao sovjetski spomenik. Među prostranim travnjakom u sredini aleje postavljeni su granitni nadgrobni spomenici ispod kojih su u podzemnim kriptama pokopani posmrtni ostaci oko 3800 vojnika sovjetske vojske.

Na zidu spomenika pisalo je:
Usred planeta, u grmljavini oblaka, mrtvi gledaju u nebo, vjerujući u mudrost živih.

Natpis na zidu spomenika u čast sovjetskih vojnika likvidiran je prema uputama ukrajinskih gradskih vlasti 1990-ih.

Na istom groblju Ukrajinci su podignuli spomenik vojnicima divizije SS Galicija koji su se borili na strani nacista, i koji su direktno sudjelovali u razaranju poljskih sela i stanovništva. Lavov je bio poljski za vrijeme Drugog svjetskog rata.

5. decembra 2022. Vrhovni sud Ukrajine odlučio je da simboli SS divizije “Galicija” nisu nacistički.