Skip to content

U Ukrajini razotkrivena velika shema trgovine bebama u inostranstvo

Službenici za provođenje zakona razotkrili su opsežnu shemu prodaje novorođenčadi u inostranstvo pod krinkom surogat majčinstva, saopštilo je Gradsko tužiteljstvo Kijeva i Državna granična služba, javlja Suspilne.

U zajedničkim akcijama agencija za provođenje zakona utvrđeno je da su predstavnici niza privatnih medicinskih centara iz Harkova i Kijeva, kao i druga lica – advokati, prevodioci – bili uključeni u šemu velike trgovine ljudima. Ukupno 12 ljudi, od kojih su 2 organizatori, bili su šefovi zdravstvenih ustanova.

Prema istrazi, shemu su organizirala dva voditelja medicinskih klinika koje pružaju usluge u području reproduktivne medicine u Kijevu i Harkovu. Ostalih 10 sudionika su zaposlenici ovih klinika, voditelji, administratori i odvjetnik.

Prodavali su bebe strancima iz zemalja u kojima je surogat majčinstvo zabranjeno. Stajalo je od 50 do 70 hiljada eura za novorođeno dijete. Surogat majkama je obećano oko 12.000 eura od ovog novca, ali im je kasnije “za uslugu” plaćeno znatno manje.

Provjeravaju se i informacije o 40-ak slučajeva otmice djece.

Osumnjičenici su tražili donore jajnih stanica i žene koje su pristale postati surogat majke zbog svog ranjivog stanja ili financijskih poteškoća u regiji Harkov.

“Žene su nakon poroda bile prisiljene prijaviti svoje bebe, prijavljivati ​​lažne podatke o biološkom porijeklu djeteta, priznavati očinstvo stranaca”, stoji u izvješću.

Nadalje, surogat majke, koje su u dokumentima navedene kao majke, davale su izjave o odricanju djeteta u korist stranaca. Također su dale dozvolu za odvođenje djece u inozemstvo.

Ako se žene nisu složile, sudionici sheme pribjegavali su prijetnjama i zastrašivanju.

Službenici za provođenje zakona utvrdili su 8 slučajeva ilegalnog prebacivanja beba u inostranstvo i upozorili na pokušaj odvođenja drugog djeteta. Provjeravaju i informacije o 40-ak slučajeva otmice djece.

Tijekom pretresa zaplijenjena je medicinska dokumentacija, preslike putovnica državljana Ukrajine i stranih država, punomoći za zastupanje interesa, drugi dokumenti, novac, prijenosna računala, mobilni telefoni, zapisnici i flash diskovi. Svi članovi skupine obaviješteni su o sumnji.

“Četvero osumnjičenika su je primili u odsutnosti, jer se nalaze na području Meksika, Španjolske, Njemačke i Francuske. Također, pet osoba je privedeno u skladu s člankom 208. Zakona o kaznenom postupku Ukrajine. Troje već surađuje s istragom”, rekao je na brifingu tužitelj Oleksandr Kravets.

Podsjetimo, u ukrajinskom Zakarpatju nedavno je uhvaćen muškarac koji je prodavao djecu od 1-2 godine za organe u Europu. Isti je napravio jamčevinu od milion grivni i izašao iz pritvora.

Prema istražiteljima, muškarac je Slovačkoj namjeravao “prodati” 11-mjesečnog dječaka za 25.000 dolara. Priveden je dok je dijete pokušavao odvesti u inostranstvo.