Skip to content

U zatvoru bez optužbe: 21-godišnji Palestinac u pritvoru već 8 godina

Mladi Palestinac koji čami iza rešetaka radoznalo gleda oko sebe, vjerovatno razmišljajući o izgubljenom djetinjstvu, dragocjenim godinama koje je proveo u mračnim tamnicama izraelskog režima.

U samici, 21-godišnji Ahmad Manasra nosi duboke ožiljke mučenja i maltretiranja koje je pretrpio u različitim izraelskim zatvorima u posljednjih osam godina, što je dovelo do teške mentalne bolesti. Manasru su otele snage izraelskog režima u oktobru 2015. u vezi s navodnim ubodom nožem i ranjavanjem dvojice izraelskih doseljenika u okupiranom istočnom Jeruzalemu, piše Press TV.

Ahmad Manasra 2015.
  • Nakon nekoliko ročišta, sudovi su utvrdili da on nije imao nikakvu ulogu u ubadanju doseljenika. Režim ga je ipak osudio za pokušaj ubistva 2016. Iako je tada bio ispod minimalne dobi za kaznenu odgovornost, i dalje je u zatvoru.

Budući da se nalazi u izolacijskom odjelu zatvora Eishel u pustinji Negev, Manasra pati od teške psihičke bolesti zbog brutalne torture koju je morao podnijeti tijekom ispitivanja, koja su se provodila u odsutnosti njegovih roditelja ili odvjetnika. U skladu s međunarodnim pravom, prisutnost skrbnika nužna je tokom istrage maloljetnika koji se goni za kazneno djelo. U Manasrinom slučaju suđeno mu je bez zločina i nikome nije bilo dopušteno svjedočiti u sudskom postupku.

Držan u samici, mladiću je čak uskraćena odgovarajuća medicinska skrb, što ga je izložilo velikom riziku od zdravstvenih komplikacija. Manasra je prvotno osuđen na 12 godina zatvora 2015., što je kasnije smanjeno na 9 godina.

Optužen je da je bio sa svojim rođakom Hassanom Manasrom, koji je prema zvaničnicima režima navodno nožem izbo dvojicu izraelskih doseljenika u blizini ilegalnog naselja Pisgat Ze'ev u okupiranom istočnom Jeruzalemu 2015. godine.

Hassana, koji je tada imao 15 godina, ustrijelio je izraelski doseljenik, dok je Ahmada teško pretukla rulja izraelskih doseljenika i pregazio ga automobil, što je dovelo do unutarnjeg krvarenja i prijeloma njegove lοbanje. U to vrijeme se pojavio video koji prikazuje Manasru kako krvari na tlu, moleći za pomoć, dok su horde doseljenika viđene kako viču i psuju tinejdžera, govoreći mu “umri”.

Ahmada je teško pretukla rulja izraelskih doseljenika i pregazio ga automobil

Godine 2015., kada je Manasra uhapšen, izraelski je “zakon” rekao da se djeca mlađa od 14 godina ne mogu smatrati odgovornima za zločin. Kako bi zaobišle ​​taj “zakon”, cionističke vlasti strpale su Mansaru, koji je 2015. imao oko 13 godina, godinu dana u zatvor dok nije napunio 14 godina, a kasnije su ga osudile za “pokušaj ubistva”.

Nakon što su ga pretukli doseljenici odveden je u bolnicu gdje je liječenje proveo vezan lisicama za krevet
  • Godine 2016. zakon je ukinut i sada režim dopušta “zatvaranje maloljetnika osuđenog za teška kaznena djela poput ubistva ili pokušaja ubojstva”

Ne pronašavši nikakve dokaze, izraelski sudovi su kasnije priznali da Manasra nije imao udjela u ubistvu dvojice ilegalnih izraelskih doseljenika, međutim mladić i dalje čami u zatvoru.

U oktobru 2021. neovisni izraelski klinički psiholog koji radi s Liječnicima za ljudska prava – Izrael (PHRI) dijagnosticirao je Manasri teška psihijatrijska stanja, rekavši da su se ona razvila od njegova zatvaranja u izraelskim zatvorima.

U decembru 2021. prvi je put vanjskom liječniku dopušteno posjetiti Manasru. Liječnik, inače psihijatar iz Liječnika bez granica (MSF), izdao je priopćenje u kojem kaže da je mladić obolio od shizofrenije.

Ranije ove godine, izraelski sudac rekao je da Manasra treba ostati u samici, opisujući ga kao opasnog. Sudac je svoju kaznu temeljio na “dokazima” koji nikad nisu bili objavljeni.

“Nakon što je bio zatvoren kao dijete, a nedavno je proveo godinu i pol dana u samici, Ahmed je bio pritvoren još šest mjeseci”, rekao je Manasrin otac ispred sudnice u martu. “Zdravlje mu se pogoršava, a um mu se teško nosi”, dodao je zabrinuti otac.

Izrael je u posljednjih 20 godina držao oko 10.000 palestinske djece u administrativnom pritvoru.

Prema Save the Children, palestinska djeca su “jedina djeca na svijetu koja se sustavno gone na vojnim sudovima (izraelskog režima).

Nevladina organizacija primijetila je da je 86 posto palestinske djece pretučeno u zatvorima izraelskog režima, dok je 69 posto pretresano do gοla, a 42 posto je podvrgnuto ozljedama tokom privođenja.

Prema najnovijim statističkim podacima predstavljenim 20. novembra, izraelske snage uhapsile su više od 800 palestinske djece samo ove godine, većinu njih nakon događaja 7. oktobra, piše Press TV.

PROČITAJTE JOŠ… U zatvoru bez optužbe: 64-godišnji Palestinac u zatvoru je ukupno 42 godine