Skip to content

Ubrala je pečurku od 11 kilograma i mnoge ostavila bez daha

Blago sa Stare planine od danas, Calvatia gigantea, delikates, pronadjena u okolini sela Jelovice (11kg i 200gr) od strane naše drage Biljane Pejcic, stoji u opisu podijeljenog statusa na FB stranici “Odbranimo reke Stare planine”.

Foto: Facebook/Odbranimo reke Stare planine/Nensi Radojkovic/Biljana Pejcic

Ova velika pečurka izrasla je u okolini sela Jelovica na Staroj planini. Naime, Biljana Pejčić ubrala je pečurku tešku 11 kilograma i 200 grama i mnoge je ostavila bez daha.

Zbog pečurke, teške koliko i dijete od oko dvije godine, mnogi su poželjeli da odmah odu na Staru planinu. Fotografija čuda prirode izazvala je lavinu komentara, a kod nekih korisnika društvenih mreža izazvala je i nevjericu.

Velika puhara (lat. Calvatia gigantea) gljiva je loptastog oblika koja se uglavnom sreće tokom ljeta i s jeseni. Najčešće se može pronaći na otvorenim i poluotvorenim mjestima poput bašta, na livadama, poljima, u okolini seoskih puteva i gdje je zemljište izdašno hranljivim materijama. Ne naročito brojna, ali dugo opstaje na istom staništu na kome se može pronalaziti iz godine u godinu, navodi Wikipedia.

Primjerci velike puhare su jestivi, ali samo do momenta dok je gleba potpuno bijele boje. Najkusnija je u prženom obliku, sama ili sa nekim dodatkom. Ljekovita je

Sidebar