Skip to content

Uhapšen šef kijevskog ureda za vojnu registraciju i novačenje zbog korupcije

Državni ured za istrage uhapsio je šefa kijevskog ureda za vojnu registraciju i novačenje, koji je sudjelovao u opsežnoj shemi prijevoza muškaraca u inostranstvo, saopštila je press služba odjela, javlja Strana.

On je bio suučesnik načelnika jednog od odjela stožera zapovjedništva Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, kojeg je Ured razotkrio u korupcijskoj shemi velikih razmjera za prebacivanje vojno sposobnih građana u inostranstvo 19. 3. avgusta 2023.

“Prema shemi koju su razvili organizatori, muškarcima je izdat paket fiktivnih dokumenata o njihovoj navodnoj nesposobnosti za vojnu službu u vrijednosti od 10.000 dolara. Službenici SBI-a dokumentirali su primanje novca od strane suučesnika od više vojnih obveznika. jednog od odjelima KGVA primijenjena je preventivna mjera – pritvor uz alternativnu jamčevinu od gotovo 2 miliona UAH”, izvješćuje Državni ured za istrage.

Ured glavnog tužitelja pojasnio je da je riječ o voditelju Golosejevskog teritorijalnog akvizicijskog centra.

Dan prije, SBU je uhapsio još jednog vojnog komesara i regionalnog zvaničnika zbog korupcije i pomoći osobama koje izbjegavaju novačenje.