Skip to content

Ujedinjeni Arapski Emirati bijesni zbog izjava visokog predstavnika EU

Ujedinjeni Arapski Emirati optužili su u ponedjeljak visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella za “rasističke” izjave prošlog tjedna i pozvali šefa izaslanstva EU u UAE.

– EUROPA JE PREKRASNI VRT, A VEĆINA OSTATKA SVIJETA JE DŽUNGLA – Josep Borrell

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata osudilo je Borrellove kontroverzne izjave, u kojima je Europu usporedio s vrtom, a ostatak svijeta s džunglom, rekavši da su “neprikladne i diskriminirajuće” i “pridonose pogoršanju klime netolerancije i diskriminacije diljem svijeta”.

Zatražili su pismeno objašnjenje Borrellovih komentara i pozvali su Emila Paulsena, vršitelja dužnosti šefa misije pri izaslanstvu EU-a u UAE.

U kontroverznom govoru obraćajući se budućim diplomatima na otvaranju Europske diplomatske akademije u Bruggeu prošlog tjedna, Borrell je rekao: “Da, Europa je vrt, mi smo izgradili vrt. Sve funkcionira”, navodeći političku slobodu, ekonomski prosperitet i društvenu koheziju kontinenta.

Zatim je nastavio: “Većina ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla napasti vrt”, tvrdeći da umjesto izgradnje zida, diplomati moraju “otići u džunglu”.

Primjedbe su izazvale kritike političara diljem svijeta, a kanadski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Bob Rae nazvao je to “užasnom analogijom”, dodavši “sigurno nas povijest i naše vlastito proživljeno iskustvo uče da niti jedan dio svijeta nije slobodan od nasilja.”

Borrell je u ponedjeljak zanijekao da je njegova poruka bila rasistička ili kolonijalistička, rekavši da je namjeravao odbaciti ideju “tvrđave Europe” i potaknuti studente da se uključe u svijet.

Dubai – Ujedinjeni Arapski Emirati (Foto: Getty Images)