Skip to content

Ukrajina će dobiti do 140 tenkova u ‘prvom valu’ isporuka, kaže Kuleba

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, rekao je da Kijev očekuje da će primiti 120 do 140 tenkova u “prvom valu” isporuka od koalicije od 12 zemalja.

Govoreći u online brifingu, Kuleba je rekao: “Tenkovska koalicija sada ima 12 članova. Mogu napomenuti da će u prvom valu doprinosa ukrajinske oružane snage dobiti između 120 i 140 tenkova zapadnog modela.”

Kuleba je rekao da će prva tranša uključivati ​​njemačke tenkove Leopard 2, britanske Challenger 2 i američke tenkove M1 Abrams, te da Ukrajina “jako računa” i na dogovorene isporuke francuskih tenkova Leclerc.

Kuleba je rekao da je Kijev radio iza kulisa kako bi pridobio više zemalja za isporuku tenkova u, kako kažu dužnosnici, kritično vrijeme u ratu.

“Nastavljamo raditi i na proširenju članstva tenkovske koalicije i na povećanju doprinosa onih koji su već obećali”, rekao je.

Potvrđene donacije tenkova uključuju 31 tenk Abrams iz SAD-a, za koje je rečeno da neće biti poslani u skorije vrijeme, plus 14 Leoparda 2 iz Njemačke i Poljske plus 14 Challengera 2 iz Ujedinjenog Kraljevstva i još 4 iz Kanade, ukupno 77. Nizozemska je rekla da bi mogla poslati 18 Leoparda 2 koje iznajmljuje iz Njemačke i Norveške do 8, povećavajući brojku na oko 100, s tim da su Finska, Danska i Španjolska obećale poslati neodređeni broj, piše Guardian.

Dan Sabbagh, urednik obrane i sigurnosti za Guardian, piše o broju tenkova obećanih Ukrajini u niti na Twitteru.

Zapadni dužnosnici rekli su da je Ukrajina primila obećanje tenkova koji ‘prelaze granicu od 300’ na temelju javnih izjava ukrajinskih dužnosnika. Međutim, javna obećanja daleko su niža, a jedina javna izjava koju odmah mogu vidjeti je ukrajinskog veleposlanika u Francuskoj. Prošlog petka Vadym Omelchenko rekao je televiziji BFM da je obećan 321 teški tenk. Bi li on mogao uključiti i borbena vozila Bradley i Marder?” – tweetao je Sabbagh.

Sabbagh zatim sumira tenkove koji su javno obećani, rekavši da “ipak izgleda dosta manje od 300”.