Skip to content

UKRAJINA DAJE PROGNOZU: Zauzimanje Krima i završetak rata

Ukrajinske snage mogle bi se vratiti na Krim do kraja prosinca, a cijeli rat s Rusijom bit će gotov do proljeća, predvidio je zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov.

Havrilov je rekao da se njegova zemlja nikada neće prestati boriti sve do pobjede te je čak uračunao i potencijal ruskog nuklearnog napada.

Ministar je u intervjuu za Sky News rekao kako vjeruje da je vjerojatnost nuklearnog napada Rusije mala, ali je rekao: “Da, to bi bila drama.”

“Taktički nuklearni napad nije prijetnja koja će nas spriječiti u… nastavku našeg rata”, rekao je.

Na pitanje jesu li neki drugi ciljevi vjerojatniji, poput ponovnog preuzimanja Krima, Havrilov je rekao: “Samo je pitanje vremena i, naravno, željeli bismo to postići što prije.”

Rekao je da bi tome moglo pridonijeti ono što je poznato kao događaj “crnog labuda” – nešto nepredvidivo – što će se dogoditi u Rusiji, kao što je iznenadni pad Putinovog režima.

Mislim da se Rusija može suočiti s crnim labudom u svojoj zemlji, unutar Rusije. Ima tu i vojnih opcija, uz nekakvu kombinaciju snage resursa i još ponešto. Možemo, na primjer, zakoračiti na Krim krajem prosinca. Moguće, moguće, nije isključeno da tako bude”, ustvrdio je.

Na pitanje kakav bi se ‘crni labud’ mogao dogoditi u iduća 2-3 mjeseca u Rusiji, ministar je rekao:

Putin nestaje, recimo, iz nekog razloga, ili psihičkog ili političkog ili netko iz njegovog okruženja, nešto bi se dogodilo. Ili možda kombinacije vrlo razočaranog društva u smislu gubitka”, kazao je Havrilov.

Havrilov vjeruje da će se ukrajinske trupe nastaviti boriti tijekom zime, iskorištavajući svoj zamah, unatoč teškim uvjetima, niskim temperaturama i iscrpljenosti.

Što se tiče vremena kada će rat završiti, rekao je da je kao vojsci važno da bude spremna za dugu borbu ako Rusija ‘mogne’ pojačati.

“Naravno, u ovom slučaju, rat će potrajati. Ali moj osjećaj je da će do kraja proljeća ovaj rat biti gotov“, dodao je.

Što se tiče izgleda za mirovne pregovore s Kremljom, Havrilov je rekao da će se oni dogoditi tek kada ruske trupe budu spremne napustiti svaki pedalj Ukrajine, uključujući poluotok Krim.

“Unutar društva u Ukrajini postoji odluka da idemo do kraja”, rekao je u Londonu tijekom ovog tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu.

PROČITAJTE JOŠ... Je li Ukrajina 51. država SAD-a i kakvu poziciju Zelenski ima u našoj vladi? – pitala je USA kongresmenka