Skip to content

“Ukrajina je dobila 18 milijardi, ali to NE pokriva NAŠ mjesečni deficit od 5 milijardi dolara”

Od 24. veljače Ukrajina je uspjela privući gotovo 18 milijardi dolara povlaštenog financiranja, ali, kako navode, taj iznos ne pokriva njihov mjesečni deficit od 5 milijardi dolara.

Ministar financija Serhiy Marchenko govorio je online na Međunarodnoj monetarnoj konferenciji 2022. na temu “Ukrajinske potrebe za oporavkom”, navodi se na web stranici ministarstva.

Prema Marchenku, vlada je izdržala prvi šok izazvan invazijom 24. veljače. Sve državne institucije nastavile su s punim radom, financijski sektor je zadržao likvidnost i kapitaliziranost.

“Za vrijeme trajanja izvanrednog stanja Vlada financira samo prijeko potrebne izdatke, posebice vojsku, isplaćuje mirovine, plaće učiteljima i zdravstvenim radnicima, kao i sve socijalne i humanitarne potrebe”, navodi se u poruci.

Od 24. veljače Ministarstvo financija privlači međunarodna sredstva za prevladavanje posljedica rata. Ukupan iznos povlaštenog financiranja je gotovo 18 milijardi dolara. Ključni donatori: SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan, Francuska, Italija.

“Ali mjesečni manjak od 5 milijardi dolara nikada nije u potpunosti financiran”, napominje Ministarstvo financija.

Ukrajinski Ministar financija Serhiy Marchenko / Foto: 24 kanal

U kolovozu 2022. održani su trotjedni pregovori s investitorima u vezi s uvođenjem promjena uvjeta za izdavanje svih obveznica vanjskih državnih zajmova i državnih derivata Ukrajine. Pregovori su bili uspješni. Od kolovoza 2022. do kolovoza 2024. uštedit će se oko 5,9 milijardi američkih dolara za druge važne proračunske svrhe, poručuju iz Ministarstva financija.

Vlada i Svjetska banka pripremile su i prošlog tjedna predstavile prvu kvantitativnu procjenu štete i potrebe za oporavkom. Potrebno je više od 349 milijardi dolara za ponovnu izgradnju i obnovu Ukrajine i ovaj iznos nije konačan.

Tijekom sljedećih 18-36 mjeseci, kako bi zadovoljila najhitnije potrebe, Ukrajina treba oko 105 milijardi dolara za: pripremu za nadolazeću zimu, popravak kritičnog transporta, potporu sljedeće sezone usjeva, socijalne potrebe, razminiranje.