Skip to content

Ukrajina negira da su ruske snage zauzele Soledar

Ukrajinska vojska demantirala je da su ruske snage opkolile i da kontroliraju istočni ukrajinski grad Soledar, nakon tvrdnji vođe grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, da je grad pao pod njihovu kontrolu.

Serhiy Cherevatyi, glasnogovornik Istočne skupine Oružanih snaga Ukrajine, rekao je: “Rusi kažu da je pod njihovom kontrolom, to nije istina.”

Čini se da je situacija u Soledaru i oko njega nestabilna i nijedna se tvrdnja nije mogla neovisno potvrditi, piše Guardian.

Prigožin je objavio fotografiju na kojoj se vidi sa skupinom svojih boraca i tenkom za koju je rekao da je snimljena u jednom od tunela rudnika soli na jugozapadu grada.

Prigožin je također inzistirao da su samo jedinice njegovog Wagner odreda sudjelovale u borbama za grad.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, ustvrdila je da se “teške bitke vode za zadržavanje Soledara”.

Ipak, jutarnji sažetak ukrajinske vojske samo jednom spominje Soledar, navodeći grad kao jedno od nekoliko područja koja su granatirana u regiji Donjecka.

Prigožin je kasno u utorak tvrdio da je njegove snage kontroliraju čitav grad, opkolivši ukrajinske snage u “kotlu” u centru.

“Jedinice Wagnera preuzele su kontrolu nad cijelim teritorijem Soledara. U središtu grada stvorio se kotao u kojem se vode urbane borbe. Broj zatvorenika bit će objavljen sutra”, dodao je, ne navodeći više detalja.

Dok su zapadni vojni analitičari geolocirali Wagnerove jedinice u središtu grada, gdje se vode teške borbe za glavnu upravnu zgradu, ruski tvrde da su zauzeli jugozapadni dio grada, gdje je Ukrajina nedavno postavljala obranu blizu rudnici soli činili su se upitnijima.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je ranije da su ruske trupe i lovci Wagner vjerojatno preuzeli kontrolu nad većim dijelom Soledara nakon četiri dana napredovanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy i vojno zapovjedništvo nisu spominjali kontrolu Soledara u utorak navečer. Ponovio je svoj poziv na više zapadnog oružja, rekavši da Rusija okuplja svoje snage kako bi intenzivirala svoju kampanju, ali nije naveo detalje.

Neki istaknuti ruski vojni blogeri pozvali su na oprez u vezi sa situacijom u Soledaru i rekli da su se intenzivne borbe u središtu i na periferiji nastavile tijekom noći.

Zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine s pozivnim znakom Magyar jutros je rekao da je situacija teška, ali da nema opkoljavanja.

“Nemojte se zavaravati izjavama koje rasturaju bοt farme. Situacija u Soledaru je izuzetno teška po gustoći paljbe i borbi, ali nema histerije, okruživanja, ultimatuma o predaji ili predaji, nema galame u akcijama Oružanih snaga Ukrajine. Držimo situaciju pod kontrolom”, rekao je Magyar.

Istodobno, ukrajinski vojnik iz 46. aeromobilne brigade, koji se bori u Soledaru, u regiji Donjecka, rekao je da je situacija “kritična” i da je broj mrtvih toliki da ih “nitko ne broji “, piše strana ua.