Skip to content

Ukrajina nije prihvatila deset tenkova iz Njemačke zbog lošeg tehničkog stanja

Prošli tjedan Ukrajina je odbila primiti 10 starih tenkova Leopard 1A5 iz Njemačke zbog njihovog lošeg tehničkog stanja, javlja Spiegel pozivajući se na svoje izvore.

Prema novinama, Kijev je rekao Berlinu da vozila koja su stigla u Poljsku trebaju popravke. Berlin je izrazio zabrinutost zbog takvih izjava i poslao svoje stručnjake u Rzeszow, ipak stručnjaci su potvrdili da je Leopardima doista potreban popravak.

Publikacija napominje da ih je nemoguće popraviti u Ukrajini zbog nedostatka obučenog tehničkog osoblja i dovoljnog broja rezervnih dijelova.

Ranije je objavljeno da je Ukrajina podnijela tužbu protiv dviju zapadnih vojnih kompanija koje nisu ispunile ugovore o isporuci vojne opreme.

Šest stranih firmi, od kojih su dvije američke, “nisu u potpunosti ili djelomično ispunile svoje obveze prema nekim ugovorima, ali su izvršile djelomične isporuke ili su u potpunosti vratile sredstva”, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Ali dvije firme “nisu isporučile robu i nisu vratile avans”. Protiv njih je podignuta tužba.

Prethodno je Ukrajina već dobila slučaj protiv jednog neimenovanog stranog dobavljača.

“Mnogo je takvih firmi i, nažalost, nisu sve, čak ni utjecajni tržišni igrači, uspjele ispuniti potpisane ugovore. Tu su i ukrajinske firme koje nisu isporučile obećane isporuke, kao i američke”, rekao je ranije ministar obrane Reznikov.

Vijest je neugodna za saveznog ministra obrane Borisa Pistoriusa i kancelara Olafa Scholza (obojica SPD). Osobito je Scholz uvijek opravdavao dugo čekanje njemačke vojne pomoći time da se isporuke moraju savjesno pripremati. Čini se da to ovdje nije bio slučaj.

Neugodno je i za Pistoriusa: ukrajinska kontaktna skupina sastaje se u utorak u Ramsteinu kako bi koordinirala daljnje isporuke oružja. Problemi Leoparda ne čine da se njemačka pomoć u oružju prikazuje u dobrom svjetlu.

S druge strane, na današnjem sastanku u Ramsteinu nije bilo riječi o prebacivanju njemačkih projektila dugog dometa Taurus u Ukrajinu. Izjavio je to državni tajnik njemačkog Ministarstva obrane Simtje Möller.

“Nema novosti u vladi, tako da Taurus nije bio tema Ukrajinske obrambene skupine. Na dnevnom redu bila je tema protuzračne obrane, proturaketne obrane, topničkog streljiva i budućnosti ukrajinske vojske – kako koalicija može podržati Ukrajinu u budućnost”, rekao je Moeller.

Ranije je objavljeno da je Njemačka pripremila Ukrajini vojnu pomoć vrijednu 400 miliona eura, ali bez projektila Taurus.