Skip to content
tranzit ruske nafte

Ukrajina planira podići naknade za tranzit ruske nafte

Ukrajina planira podići naknade za tranzit ruske nafte kroz naftovod Družba do istočne Europe iduće godine zbog napada Moskve na opskrbu električnom energijom zemlje.

Ukrtransnafta JSC, operater ukrajinske mreže naftovoda, obavijestio je svog ruskog partnera Transneft PJSC da je “kontinuirano uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture dovelo do značajnog nedostatka električne energije, povećanja njezinih troškova, nedostatka goriva, rezervnih dijelova,” prema pismu tvrtke u koje je Bloomberg imao uvid.

“Ukrtransnafta” također naglašava da su povećani troškovi za organizaciju sigurnih radnih uvjeta za osoblje i zaštitu objekata.

Stoga je kompanija poručila da će od 1. siječnja povećati tarife za transport sirove nafte u Mađarsku i Slovačku za 2,10 eura po toni na 13,60 eura. Istovremeno, u travnju je povećana i naknada, što je rezultiralo ukupnim povećanjem od 51% na godišnjoj razini.

U komentaru za rusku novinsku agenciju TASS, Transneft je potvrdio da je primio pismo Ukrtransnafte i da ga proučava. Ruski operater naftovoda najavio je da će o ovom pitanju razgovarati s vladom u Moskvi, napominje list.

“Družba” je najveći naftovod na svijetu. Izgrađen je za transport nafte iz Rusije u zemlje srednje i zapadne Europe. Trasa naftovoda grana se u dva kraka: sjeverni (kroz Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku) i južni (kroz Ukrajinu, Češku, Slovačku i Mađarsku).