Skip to content

Ukrajina pokreće kazneni postupak protiv Zelenskog zbog izdaje?

∗ Ukrajinski sud naredio je Istražnom državnom uredu da pokrene kazneni postupak protiv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i nekih članova njegovog tima zbog moguće izdaje.

Ukrajinski predsjednik i njegovo okruženje pod istragom su zbog sumnje da su doprinijeli postavljanju ruskih agenata na ključne pozicije unutar ukrajinske sigurnosne službe, to u svom telegramu javlja ukrajinski narodni zastupnik Geo Leros, koji je podnio tužbu, javlja ukrajinska Strana.

“Naređeno je pokretanje kaznenog postupka protiv Zelenskog i kompanije za izdaju. Podsjećam, Istražni biro Ukrajine odbio je istražiti Zelenskog jer je imenovao agente FSB-a na ključne pozicije u Službi sigurnosti Ukrajine, ali smo naložili sudu da pokrenuti pretkazneni postupak”, napisao je na Telegramu ukrajinski zastupnik Geo Leros.

Prema njegovim riječima, Zelenski, šef njegove administracije Andrej Jermak, zamjenik šefa administracije Roman Mašovec, bivši šef ukrajinske sigurnosne službe Ivan Bakanov i bivši zamjenik sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Ruslan Demčenko “bi trebali da budu ispitani kao glavni optuženici” za to što su se agenti ruske sigurnosne službe infiltrirali u ukrajinsku službu.

Neću dopustiti da ti izdajnici pobjegnu od odgovornosti za teške zločine nad ukrajinskim narodom, rekao je Laros, koji je i ranije davao otvoreno neprijateljske izjave prema ukrajinskom predsjedniku i Yermaku,

Leros je ranije suspendiran sa sjednica parlamenta nakon što je, tijekom razmatranja pitanja imenovanja šefa SBU Vasilija Malyuka, narodni zamjenik “dao uvredljive komentare o SBU i šefu Ureda predsjednika Ukrajine Andriju Yermaku.”

Nakon toga se narodni zastupnik obratio sudu kako bi se žalio na odluku o njegovom udaljenju od sudjelovanja na saborskim sjednicama.

Vrhovni sud utvrdio je da je odluka nezakonita, ali je Vrhovna Rada uložila žalbu, prenosi Strana.

Leros je također u novembru 2021. godine pokazao srednji prst Zelenskom.

“Želim vam reći da se ne bojim govoriti istinu! Možete namjeravati svoje organe gonjenja na mene koliko god želite, zakivati ​​slučaj, ali ja se ne bojim govoriti istinu! .. Vi ste glavni izdajnik u zemlji!” – obratio se Leros Zelenskom s govornice parlamenta.

Lerosov kasniji odgovor na pitanje istražitelja “kome ste i što ste točno htjeli pokazati pokazujući ovu gestu?” je bio: “da su engleski strijelci Francuzima 1415. godine pokazali srednji prst kao znak da mogu napeti luk.” Odnosno, ova gesta značila bi spremnost na borbu.  “U početku su bila dva prsta, što znači “pobjeda”, a onda je ostao jedan prst”, rekao je Leros.