Skip to content

UKRAJINA POZIVA na isporuku Patriota, modernih tenkova, raketa dalekog dometa i ‘dvije milijarde kubičnih metara plina’

Ukrajina je u ponedjeljak pozvala zapad da isporuči baterije raketa Patriot i druge moderne sustave protuzračne obrane, usred sve veće zabrinutosti da bi napadi Rusije na njezinu elektroenergetsku mrežu mogli potaknuti novi val izbjeglica iz ratom razorene zemlje.

Premijer zemlje, Denys Shmyhal, govoreći pred konferencijom o humanitarnoj pomoći Ukrajini u utorak u Parizu, rekao je da Rusija želi “pokrenuti još jedan val migracija prema Europi” tijekom zime.

U ponedjeljak poslijepodne Zelenski se obratio virtualnom sastanku čelnika G7, gdje je upozorio da Rusija “još uvijek ima prednost u topništvu i projektilima” i pozvao na moderne tenkove, rakete dugog dometa – i dodatne “dvije milijarde kubičnih metara plina” za nadoknadu manjka u opskrbi električnom energijom.

No, dok su se čelnici G7 složili u izjavi nakon sastanka da treba biti “odmah usredotočen na pružanje Ukrajini sustava protuzračne obrane i sposobnosti”, Njemačka, predsjedavajuća G7, je rekla da konkretne isporuke oružja Ukrajini nisu na dnevnom redu, piše Guardian.

 

U Londonu, bivši premijer Boris Johnson uzeo je drugačiji pristup, pozivajući ministra obrane Bena Wallacea u Donjem domu da naoruža Ukrajinu ATACMS projektilima dugog dometa kako bi “uklonio” lansirna mjesta ruskih bespilotnih letjelica i projektila.

 

Ukrajinci dugo tragaju za projektilima koji imaju domet do 300 km, ali do sada su ih SAD i njegovi saveznici, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, odbijali isporučiti jer bi se mogli koristiti za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Njihova opskrba bi pomogla da se “rat što prije završi”, rekao je Johnson.

Zelenski je također u telefonskom razgovoru u nedjelju navečer zatražio dodatnu pomoć od američkog čelnika Joea Bidena u zaštiti oštećene energetske mreže zemlje, iako nije javno precizirao kakvo oružje želi. ‘Valovi ruskih napada uništili su 50% mreže’, dodao je.