Skip to content

Ukrajina poziva zapadne saveznike na bojkot ruske kulture

Najčarobnije produkcije baletnih izvedbi uoči novogodišnjih praznika, među kojima je najpoznatiji Orašar od Čajkovskog, održavaju se svake godine, uoči zime, unutar zidova glavnih kulturnih pozornica širom planete.

‘Orašar – najljepša božićna bajka’

Ukrajinski ministar kulture pozvao je zapadne saveznike na bojkot ruske kulture, zahtijevajući prekid izvođenja glazbe Čajkovskog i drugih ruskih skladatelja do kraja rata.

Pišući za Guardian, Oleksandr Tkachenko tvrdi da takav “kulturni bojkot” ne bi značio “otkazivanje Čajkovskog”, već bi bio “pauziranje izvođenja njegovih djela dok Rusija ne prestane sa svojom krνaνom invazijom”.

Tvrdi da je takav korak ispravan s obzirom na to da je rat “civilizacijska bitka oko kulture i povijesti” u kojoj Rusija aktivno “pokušava uništiti našu kulturu i sjećanje”

Međutim, kako se bliži božićna sezona, sa zimskom cijenom Orašara za baletne trupe od New Yorka do Londona, kulturni čelnici prestaju bojkotirati djela iz ruskog kanona.

Glasnogovornik Engleskog nacionalnog baleta, koji također postavlja produkciju Orašara Čajkovskog ovog Božića, rekao je da, iako je kompanija “solidarna sa svima onima koji su pogođeni ruskom invazijom na Ukrajinu”, njen program će ići prema planu.

Orašar

Kathryn McDowell, izvršna direktorica Londonskog simfonijskog orkestra – koji izvodi programe uključujući Stravinskog i Rahmanjinova u Njemačkoj pod vodstvom Sir Simona Rattlea – rekla je: “Nastavljamo izvoditi rusku glazbu prošlosti.”

Također je istaknula da je orkestar nastavio raditi s ruskim umjetnicima “koji se ne identificiraju s trenutnim vodstvom”.

Orašar

“Iako se mi u Halléu gnušamo Putinove invazije na Ukrajinu i ne izvodimo glazbu niti radimo s umjetnicima koji podržavaju ovaj iΙegalni rat, mi kao ukrajinski saveznici stojimo protiv ruske države, a ne protiv njezinih ljudi ili kulture“, rekao je David Butcher, šef izvršni direktor Manchesterskog orkestra Hallé, čiji nadolazeći programi uključuju djela Stravinskog i Šostakoviča.

Mislim da nije prikladno kao pionirska kreativna organizacija otkazati, pauzirati ili autocenzurirati, u našem slučaju, izvrsnu glazbu koja zaslužuje da se izvodi i čuje.

Božićni Orašar Georgea Balanchinea, 1954. Kompletna verzija ruskog baleta Orašar, u Sjedinjenim Državama, prvi put je postavljena 1944. u San Franciscu, zahvaljujući američkom baletanu Willamu Christensenu. Dok je pravu popularnost Orašar stekao zahvaljujući produkciji američkog koreografa gruzijskih korijena Georgea Balanchinea (Georgy Melitonovich Balanchivadze) 1954. godine. Od tog trenutka Orašar se za sve počeo povezivati ​​s Božićem. Foto: kulturologia.ru