Skip to content

Ukrajina prosvjeduje zbog Orbanovog šala koji prikazuje dio Ukrajine kao mađarski teritorij

‘Ukrajina će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi prosvjedovala zbog toga što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal koji prikazuje neki ukrajinski teritorij kao dio Mađarske’, priopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Ukrajinski mediji prikazali su slike Orbanovog susreta s mađarskim nogometašem koji nosi šal za koji je Ukrajinska Pravda rekla da prikazuje kartu “Velike Mađarske” uključujući teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike”, napisao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko je rekao da Ukrajina želi ispriku i opovrgavanje svih mađarskih tvrdnji na teritoriju Ukrajine.

Mađarski premijer Viktor Orban odgovorio je na nezadovoljstvo Kijeva svojim pojavljivanjem u šalu s prikazom karte zemlje u starim granicama.

“Nogomet nije politika. Nećemo u njemu vidjeti čega nema. Mađarska reprezentacija je reprezentacija svakog Mađara, ma gdje živio!” napisao je Orban na društvenim mrežama.

Slika Mađarske unutar pred Trianonskog sporazuma iz 1920., u kojem je država izgubila ogroman postotak svog teritorija, a milioni etničkih Mađara ostalo je u inozemstvu, često se koristi u suvenirima i tijekom službenih događaja u zemlji.

 

U Ukrajini Mađari žive kompaktno u Zakarpatju. Regija je bila dio Mađarske kada je i sama bila dio Austro-Ugarskog Carstva. Nakon raspada Habsburške monarhije kao posljedice Prvog svjetskog rata, Zakarpatje je pripalo Čehoslovačkoj. Od 1939. dio ovog teritorija okupirala je Mađarska, no nakon poraza nacističke Njemačke Moskva i Budimpešta potpisale su sporazum o pridruživanju regije Ukrajinskoj SSR.

Dvije su se zemlje u više navrata sukobljavale posljednjih godina oko, kako je Mađarska rekla, ograničavanja prava etničkih Mađara koji žive u Ukrajini da koriste svoj materinji jezik, posebno u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim se ograničava uporaba manjinskih jezika u školama.

TRIANONSKI UGOVOR

Dana 4. 6. 1920. potpisan je Trianonski mirovni ugovor. Ugovor se sastojao od 14 poglavlja i 364 članka u okviru Versailleskih mirovnih ugovora.

Trianonskim ugovorom Mađarska je Austriji ustupila Gradišće (Burgenland) bez Soprona, Rumunjskoj ustupila Transilvaniju (Erdelj), Čehoslovačkoj ustupila Slovačku, a Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) ustupila  zapadni Banat, Bačku, južnu Baranju te Međimurje i Prekmurje.

Posljedice Trianonskog ugovora Foto: Wikipedia

Trianonskim ugovorom Mađarska je od 282 000 km2, koliko su obuhvaćale zemlje krune sv. Stjepana, dobila 93 000 km2, a od 19 miliona stanovnika njoj je ostavljeno 7 i pol miliona stanovnika.

Vktor Orban / Foto: Screenshot Magyarország tv