Skip to content

Ukrajina razvija mehanizam za protjerivanje Rusa nakon deokupacije Krima – Tasheva

“Nakon deokupacije Krima, Ukrajina namjerava protjerati sve Ruse koji su stigli nakon aneksije poluotoka”, rekla je Tamila Tasheva, predstavnica predsjednika Ukrajine u Autonomnoj Republici Krim.

“Mogućnost povratka u Ukrajinu nakon toga bit će dopuštena u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom”, rekla je Tamila.

“Razmatranje svakog slučaja bit će individualne prirode, jer će biti potrebno uzeti u obzir mnoge faktore. Na primjer, Ured Krimske platforme svjestan je slučajeva kada su građani Ruske Federacije koji žive u WTO-u pokazali aktivnu proukrajinsku poziciju”, istaknula je u svojoj kolumni na ‘Ukrajinskoj Pravdi’.

“Konkretno, iznimke mogu biti bliski rođaci političkih zatvorenika na Krimu, ruski državljani koji su u braku ili u vezi s državljanima Ukrajine, imaju zajedničku djecu i također imaju proukrajinski stav.”

Ured je već osnovao radnu skupinu, koja također poziva međunarodne stručnjake, da razradi korake ukrajinske vlade nakon deokupacije Krima, koji neće kršiti ljudska prava i braniti interese Ukrajine kao države.

Ukrajina ne priznaje okupacijske putovnice koje je Ruska Federacija nasilno podijelila stanovnicima Krima – svi su oni bili i ostali državljani Ukrajine”, naglasila je Taševa.

Podsjetila je da je upravo boravak značajnog dijela Rusa na Krimu postao nominalni argument Rusije prije invazije.

“Drugi argument je da, prema ukrajinskom zakonodavstvu, svi stranci koji su ušli na poluotok nakon 2014., ne zbog ukrajinskih kontrolnih točaka ili zbog njih, ali su prekršili uvjete boravka, žive na Krimu ilegalno. Odluka je jednostavna i nije u suprotnosti s međunarodnim pravom – takve osobe moraju ili dobrovoljno otići ili biti prisilno protjerane”, rekla je Tasheva.