Skip to content

Ukrajina se žali da ne može otkriti i oboriti ruske projektile “Oniks”

Rano jutros je Ruska Federacija ponovo napala južne regije Ukrajine. Ovaj put su Odesa i Mikolajev pogođeni ruskim projektilima.

Ruska vojska lansirala je 19 krstarećih projektila; 7 “Oniksa” iz obalnog raketnog kompleksa “Bastion” (Krim); 4 krstareće rakete Kh-22 koje se lansiraju iz zraka — lansirane iz osam aviona Tu-22MZ (područje Crnog mora); 3 krstareće rakete Kalibr morskog baziranja, vjerojatno s podmornice (područje Crnog mora); 5 krstarećih raketa kopnenog baziranja “Iskander-K” (Krim). Lansirano je i 19 dronova kamikaza.

Od 8 ujutro poznato je da su uništene 2 krstareće rakete Kalibr morskog baziranja, 3 krstareće rakete Iskander-K kopnenog baziranja i 13 dronova kamikaza.

Projektili Onyx, kojima je Rusija noću napala jug Ukrajine, lete velikom brzinom i na maloj visini, pa ih odbrana Ukrajine teško može otkriti i oboriti, rekao je Jurij Ignat, glasnogovornik Zračnih snaga ukrajinskih oružanih snaga, na teletonu “Edyny Novyny”.

“Projektili Onyx dizajnirani su za uništavanje plovila, brodova, lete brzinom od 2,6 Macha. To je više od 3000 km na sat, odnosno brzina je velika. Na maršu se projektil može visoko penjati radi uštede goriva, a već pri približavanju cilju zapravo može letjeti 10-15 metara iznad vode kako bi uništio brod”, rekao je Ignat, prenosi Suspilne.

Prema njegovim riječima, teško je oboriti “Oniks” velikom brzinom i na maloj visini s opremom protuzračne odbrane koja je dostupna u Ukrajini.

Ignat je također rekao da Rusija ima na zalihama stotine projektila različitih tipova i nastavlja njihovu proizvodnju.

“Naravno, oni više ne proizvode Kh-555, ali neprijatelj proizvodi Kh-101, što je jedna od najnovijih raketa koje Rusija ima. Očito je da se njihova proizvodnja nastavlja. Možda je to komplicirano određenim sankcijama, ali prema podacima Državne vlade i Glavnog stožera koji su javno objavljeni, neprijatelj nastavlja proizvoditi rakete Kh-101 koje se lansiraju iz zraka”, rekao je Ignat.

Prema njegovim podacima, Rusija mjesečno proizvodi oko 100 visokopreciznih raketa dugog dometa.

Dodao je da su rakete Onyx, kojima Ruska Federacija napada Ukrajinu s područja Krima, stari razvoj. Vjerojatno ga Rusi moderniziraju i usavršavaju.