Skip to content

Ukrajina signalizira da bi mogla biti prisiljena prepustiti Bahmut Rusima

Ukrajinske trupe će vjerojatno biti prisiljene napustiti Bahmut, jer će ga Rusi sravniti sa zemljom i neće biti moguće braniti grad, piše Bloomberg.

Agencija također napominje da su posljednjih tjedana predstavnici ukrajinskih vlasti počeli priznavati mogućnost predaje Bakhmuta.

Bloomberg ističe da je 2. februara Vladimir Zelenski rekao da nikada neće biti povlačenja iz grada, ali je tri tjedna kasnije već dopustio takav razvoj događaja kako bi uštedio snagu.

Zapovjednik Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Alexander Syrsky nazvao je situaciju iznimno napetom. Bloomberg smatra da na taj način predstavnici Kijeva pripremaju javno mnijenje za ovu odluku.

“Zauzimanje Bahmuta bit će korak prema tome da Rusija zauzme cijelu ukrajinsku regiju Donbas, koju je predsjednik Vladimir Putin proglasio dijelom Rusije”, opisuje agencija važnost grada za Moskvu.

Ipak, večeras je Alexander Syrsky odlučio prebaciti dodatne jedinice u Bahmut. To je u eteru teletona najavila zamjenica ministra obrane Anna Malyar, piše Strana.

Prema njezinim riječima, situacija u Bahmutu je složena i napeta, Rusi su tamo koncentrirali svoje glavne napore kako bi pokušali potpuno preuzeti kontrolu nad regijom Donjecka.