Skip to content

Ukrajina službeno zahtijeva isključenje Ruske Federacije iz Vijeća sigurnosti UN-a

U ponedjeljak, 26. decembra, Ukrajina je službeno pokrenula pitanje isključivanja Rusije iz Vijeća sigurnosti UN- a.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo je priopćenje u kojem poziva zemlje UN-a da obnove primjenu Povelje UN-a u pitanju legitimnosti prisutnosti Ruske Federacije u UN-u.

Ruska Federacija zauzela je mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a mimo procedura definiranih Poveljom UN-a. To se dogodilo na temelju običnog pisma predsjednika RSFSR-a Borisa Jeljcina upućenog glavnom tajniku UN-a, koje je poslano 24. decembra prije 31 godinu. Sadašnja Povelja UN-a ne sadrži riječi “Ruska Federacija”. Nema ih, naime, u članku 23. Povelje u kojem se navode stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a”, stoji u priopćenju.

Pravna procedura za stjecanje države “Ruske Federacije” članstva u UN-u i mjesta među stalnim članicama Vijeća sigurnosti morala je uključivati ​​korake definirane Poveljom UN-a, naglašava MVEP.

“U decembru 1991. žalbu Ruske Federacije u vezi s namjerom produženja članstva SSSR-a u UN-u trebali su propisno razmotriti Vijeće sigurnosti i Opća skupština u skladu s člankom 4. Povelje UN-a”, navodi se.

Ukrajina poziva države članice UN-a da nastave s primjenom Povelje UN-a u pitanju legitimnosti prisutnosti Ruske Federacije u UN-u, da Rusku Federaciju liše statusa stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i isključe je iz UN-a kao cjeline”, navodi se u priopćenju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba najavio je priopćenje u eteru teletona.

Službeno ćemo zauzeti ovaj stav… Imamo vrlo jednostavno pitanje: ima li Rusija pravo ostati stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i uopće biti u Ujedinjenim narodima? Imamo uvjerljiv i argumentiran odgovor – Ne, nema”, kazao je Kuleba.