Skip to content

Ukrajina: ‘Stav Izraela o ruskoj invaziji je neshvatljiv. On šuti’

Veleposlanik Ukrajine u Izraelu Yevhen Korniychuk rekao je da je razgovor novog izraelskog ministra vanjskih poslova Eli Cohena i šefa ruskog ministarstva vanjskih poslova Sergeja Lavrova dokaz promjene politike Izraela, izvještava The Times of Israel.

Podsjetio je da bivši ministar vanjskih poslova te zemlje Yair Lapid nije razgovarao s Lavrovom od početka rata, ističući da Kijev nije zadovoljan razgovorom.

Korniychuk je dodao da je stav Izraela o ruskoj invaziji “neshvatljiv”.

“Nažalost, ne dobivamo nikakvu osudu masovnog granatiranja. Izrael je jedinstven sa stajališta naših partnera. On šuti”, naglasio je diplomat.

Istovremeno je izraelski dužnosnik kratko nakon razgovora Cohena i Lavrova rekao za The Times of Israel da “nema promjene u politici Izraela”.

Dana 3. decembra postalo je poznato da je održan razgovor između ministra vanjskih poslova Izraela Eli Cohena i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova.

“Čelnici vanjskopolitičkih resora razgovarali su o aktualnim zadaćama bilateralne agende s naglaskom na važnost jačanja potencijala trgovinsko-ekonomske suradnje. U tom kontekstu naglašena je nužnost sazivanja još jednog sastanka Mješovite rusko-izraelske komisije. “, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije .

Napominje se da je “šef ruskog vanjskopolitičkog resora također informirao svog izraelskog kolegu o određenim aspektima situacije u Ukrajini u kontekstu posebne vojne operacije koju provodi Rusija”.

Ministri su također razgovarali o situaciji na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.