Skip to content

Ukrajina traži od SAD-a da pojača pritisak na Izrael da pruži vojnu pomoć Kijevu

Ukrajinski dužnosnici kažu da bi ‘iranska ratna pomoć Rusiji’ trebala UVJERITI Izrael da odustane od svoje pozicije uskraćivanja vojne pomoći Kijevu.

Ukrajina želi da Bidenova administracija pojača pritisak na Izrael, koji je osudio invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina i isporučio humanitarnu pomoć Kijevu, ali se suzdržao od ponude oružja.

Dužnosnici u Kijevu se nadaju da će opskrbljivanje iranskih dronova Rusiji dovesti do promjene položaja Izraela.

Posebno se zalažu za pomoć Izraela u protuzračnoj obrani koja bi pružila zaštitu od iranskih dronova. I jasno daju do znanja da Bidenova administracija treba igrati ulogu u kampanji pritiska na Izrael.

“Amerikanci su jedina zemlja koju Izrael sluša”, rekao je ukrajinski veleposlanik u Izraelu Yevgen Korniychuck u telefonskom razgovoru za The Hill iz Tel Aviva.

Yevgen je rekao da su odnosi s Izraelom uznapredovali posljednjih tjedana, “po nekim tehničkim pitanjima koja se odnose na obranu”, uključujući napredni sustav upozorenja koji pomaže upozoriti civile na nadolazeće raketne napade Rusa.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Izraelu ranije ovog mjeseca navodno je poslalo pismo izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova tražeći popis opreme i tehnologije za zračnu i proturaketnu obranu.

 

“Korak broj dva je proturaketni sustav, to je nešto što smo tražili, što smo tražili od izraelske vlade da osigura, a to je još uvijek na čekanju.”

Prema publikaciji, veleposlanik se redovito sastaje sa svojim američkim kolegom Thomasom Neidesom, kojeg u šali naziva svojim “tajnim oružjem” u borbi za promjenu raspoloženja u Izraelu po pitanju vojne pomoći.

“Šalim se, ali nazivam ga [Nides] našim tajnim oružjem. Zbog toga razgovaramo o različitim mjerama potpore, a opet, moramo promijeniti ovaj glavni trend koji čini poziciju Izraela drugačijom od ostatka demokratskog svijeta i imati više vojno-tehničke suradnje”, rekao je ukrajinski veleposlanik.

Yevgen također želi da Bidenova administracija snažnije ispita kako se Izrael pridržava zapadnih sankcija Rusiji.

Dok izraelski dužnosnici kažu da im nepostojanje zakona o sankcijama zabranjuje pridruživanje kampanji sankcija Rusiji koju predvodi Zapad, ranije su obećali SAD-u da će se pridržavati međunarodnih crnih lista.

Veleposlanik je rekao da je provedba sankcija Rusiji od strane Izraela drugo najvažnije pitanje za njega, iza dobivanja vojne pomoći od Izraela.

“Pitanje sankcija također je važno i Amerikanci su u puno boljoj poziciji da provjere slijede li Izraelci te sankcije ili ne”, rekao je Yevgen.

Osoblje protuzračne obrane IDF-a upravlja Željeznom kupolom (Iron Dome), svibanj 2021. Foto: Amit Agronov / jedinica glasnogovornika IDF-a, CC BY-SA 3.0 Wikimedia