Skip to content

UKRAJINA: ‘UNIŠTILI SMO 100 iranskih bespilotnih letjelica’

Jutros su u Kijevu odjekivale eksplozije — ruske trupe napale su glavni grad valom od 28 bespilotnih letjelica kamikaza, nakon čega su i policajci s ulica pucali na dronove.

Jurij Ignat, glasnogovornik Zapovjedništva zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, objavio je na brifingu u Ukrajinskom medijskom centru da su u posljednja 24 sata uništili oko 37 dronova kamikaza.

Općenito, prema Ignatu, zračno zapovjedništvo “Jug” izvijestilo je o uništenju 100 iranskih bespilotnih letjelica u nekoliko tjedana: 96 “Shaheeda”, 4 “Mohajera”. Rekao je i da su na istoku zemlje uništene 3 krstareće rakete, piše Suspilne.

Prema njegovim riječima, iranske bespilotne letjelice se obaraju svim raspoloživim sredstvima, a dolaskom dodatnih sredstava, poput protuzračne obrane, broj oborenih letjelica će se povećati.

“Naravno, noću se radi o sredstvima koja imaju radarske sustave, riječ je o raketnim protuzračnim kompleksima, kao i o borbenim zrakoplovima, koji te ciljeve mogu otkriti radarom i uništiti ih projektilima”, objasnio je Ignat. Dodao je da je to “prilično dobar ukupni rezultat protuzračne obrane”.

“Jasno je da će taj pokazatelj rasti, cilj nije tako složen i dramatičan kao što se strahovalo s ovim bespilotnim letjelicama, a dolaskom dodatnih sredstava protuzračne obrane taj će se pokazatelj povećati”, rekao je glasnogovornik Zapovjedništva zračnih snaga Ukrajine. Potrebno je vrijeme da se dobije ono što su partneri protuzračne obrane obećali.

Ignat je komentirao i informacije o mogućoj isporuci raketa Rusiji od strane Irana.

“Govorimo o balističkim projektilima. Nažalost, danas nemamo sredstva za uništavanje balističkih projektila. Zaklon, opet zaklon. Najbolja stvar kod balistike je beton. Pa brinite o svojim životima. Još ćemo se nadati da ga Rusija neće dobiti”, rekao je Ignat.

Ujutro 17. listopada u Kijevu su odjekivale eksplozije — ruske trupe napale su glavni grad valom od 28 bespilotnih letjelica kamikaza. Dogodilo se pet eksplozija, a ostatak dronova iznad Kijeva je oborila ukrajinska vojska, piše Guardian.

Iran negira isporuku bespilotnih letjelica Rusiji, a Kremlj ne komentira ovu informaciju.

Europska unija traži konkretne dokaze o bilo kakvoj umiješanosti Irana u ruski rat protiv Ukrajine. Najavio je to u ponedjeljak, 17. listopada, šef diplomatije EU-a Josep Borrell uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.

“Tražit ćemo konkretne dokaze o sudjelovanju (Irana u ukrajinskom ratu – ur.)”, rekao je Borrell novinarima.