Skip to content

Ukrajina upozorava da se ne može obraniti od iranskih balističkih projektila

Ukoliko Rusija nabavi iranske balističke projektile za upotrebu u svom ratu u Ukrajini, ukrajinske zračne snage upozorile su da nemaju sredstva za obranu od njih.

“Rusija je i dalje voljna primiti UAV (besposadne letjelice) i projektile Fateh i Zolfaghar od Irana. To su balističke rakete. Nemamo sredstava da ih porazimo”, rekao je u ponedjeljak na ukrajinskoj televiziji Yuriy Ignat, glasnogovornik zapovjedništva zračnih snaga, piše CNN.

“Rusija ima projektile tipa Kinžal koji gađaju balističkom putanjom”, rekao je Ignat u ponedjeljak. “Imaju rakete Kh-22 koje gađaju na balističkoj putanji i imaju rakete S-300 i S-400 koje gađaju na balističkoj putanji. To su izazovi i prijetnje s kojima se trenutno suočavamo.”

Ignat je i ranije rekao da su Ukrajini za ‘poražavanje balističkih prijetnji’ potrebni sustavi protuzračne obrane poput najnovije generacije američkog Patriota PAC-3 i SAMP/T francuske proizvodnje (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre).

Također je rekao da su im potrebni borbeni zrakoplovi i jurišne bespilotne letjelice koje bi mogle eliminirati ruske instalacije na velikoj udaljenosti.

SAD nije objavio detalje o protuzračnom obrambenom sustavu Patriot koji planira osigurati Ukrajini. Ukrajinski vojnici su ranije ovog mjeseca trebali započeti obuku na raketnom sustavu Patriot.

Iranska vlada priznala je ranije da je poslala ograničen broj bespilotnih letjelica u Rusiju u mjesecima prije početka invazije na Ukrajinu, ali je zanijekala isporuku vojne opreme za upotrebu u ratu u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ… SAD neće slati F16 avione u Ukrajinu

PROČITAJTE JOŠ… Kosovo je oteto od Srbije, a Krim više nikada neće biti Ukrajina! – Milanović (VIDEO)