Skip to content

UKRAJINA VEĆ IZVOZI SVOJE ŽITO PREKO HRVATSKIH LUKA

Ukrajina je počela da izvozi svoje žito preko hrvatskih luka, rekla je ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

“Ukrajinsko žito se već izvozi preko hrvatskih luka… Spremni smo ga razvijati širenjem mogućnosti transportnog koridora. Vjerujemo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnu trgovina između naših zemalja i nakon rata”, kazala je Sviridenko na sastanku s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je u srijedu ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, nakon što je propao UN-ov sporazum koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svjetsko tržište.

“Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Europu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strateškoj luci Rijeci”, rekao je premijer. Dodao je i da vlada radi na željezničkom povezivanju Rijeke na Jadranskom moru i luke Vukovar na Dunavu.

Strane su također razgovarale o važnosti zajedničkog rješavanja pitanja izvoznih ograničenja za ukrajinski izvoz.

Kako je objavljeno, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda vjeruje da će se nakon razvoja lučkih koridora Baltičkog mora kroz njih godišnje moći slati oko 10 miliona tona ukrajinskog žita.

Osim toga, SAD surađuje s Rumunjskom i Moldavijom na povećanju izvoza žitarica iz Ukrajine preko rijeke Dunav, istražujući alternativne rute nakon povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito.