Skip to content

UKRAJINA ZABRANILA SVIM zvaničnicima i zastupnicima da putuju u Poljsku

Ukrajinske vlasti zabranile su svim zvaničnicima i zastupnicima putovanje u Poljsku DOK VARŠAVA NE UKINE ZABRANU UVOZA ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

O tome je prvi izvijestio poljski portal Onet, a kasnije je UKRAJINSKI narodni zastupnik iz frakcije Eurosolidarnosti Oleksij Gončarenko potvrdio informaciju na svom Telegram kanalu.

“Poljskoj ne nedostaje naše žito. Čini to zato što su izbori 15. listopada, a poljoprivrednici u Poljskoj jedan su od kamena temeljaca i gospodarstva i biračkog tijela. Dakle, postoji zabrana naših proizvoda i jako je teško odlučiti se. Vlasti su službenicima, zastupnicima ili drugim državnim službenicima neformalno zabranile fizički dolazak u Poljsku dok se zabrana poljoprivrednih proizvoda ne ukine”, napisao je narodni zastupnik.

Dodao je kako zabranu putovanja u Poljsku smatra “besmislicom, apsurdom i vrlo neprijateljskim korakom”, i da nema potrebe igrati ratove, nego da moraju pronaći izlaz koristeći dunavske luke, Rumunjsku, Moldaviju.

Valja napomenuti da su, prema Onetu, jedina iznimka od zabrane putovanja ukrajinskih zvaničnika i zastupnika u Poljsku službena poslovna putovanja u sklopu parlamentarnih izaslanstava pri Vijeću Evrope, NATO-u i u okviru međuparlamentarne suradnje na službeni poziv.

Podsjetimo, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka namjeravaju produžiti zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda nakon 15. septembra.

Volodimir Zelenski već je zaprijetio evropskim zemljama arbitražnim sudom ako produže ograničenja na izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ… ZELENSKI JE ZAΡRIJEΤIO EU da će se obratiti arbitražnom sudu u vezi ograničenja izvoza ukrajinskog žita