Skip to content

Ukrajinac i Rus su zajedno u Rimu na Veliki petak čitali poruke svijetu

Jučer je u Rimu održana vjerska procesija na katolički Veliki petak (održava se tjedan dana ranije nego pravoslavni). Tamo su, između ostalih, križ nosili Ukrajinac i Rus, koji su bili postavljeni u procesiji jedan do drugoga.

Dva mladića iz Ukrajine i Rusije čitali su poruke svijetu.

Ukrajinac je u svom govoru ispričao kako je nakon početka ruske invazije morao doći u Italiju i kao primjer naveo riječi svoje bake koja ga je tješila u teškim trenucima govoreći da je “uz Božju pomoć mir će se vratiti.”

Rus se u svom govoru obratio Isusu tražeći mir u svijetu i “da svi budemo braća i sestre”. Prema mladićevim riječima, izgubio je djeda, oca i brata nakon što su svi poslani u Ukrajinu u sklopu mobilizacije održane u Rusiji.

Nije prvi put da se Ukrajinci i Rusi postavljaju jedni uz druge u ovakvim procesijama u Rimokatoličkoj crkvi, pozivajući te narode na mir.

Na Veliki petak prošle godine križ su nosile dvije žene iz Ukrajine i Rusije koje zajedno rade u hospiciju. To je tada izazvalo nezadovoljstvo niza ukrajinskih zastupnika, piše ukrajinska Strana.