Skip to content

‘Ukrajinci bi mogli gađati vojnu paradu u Moskvi 9. maja’, kaže francuski general

Francuski general  Michel Yakovleff rekao je u eteru TV kanala LCI da bi Ukrajina mogla napasti ruske parade koje se održavaju 9. maja.

Na poziv LCI-a, general Michel Yakovleff, bivši zamjenik načelnika stožera NATO-a Shape, govorio je o strategiji koju provode ukrajinske snage.

Prema njegovim riječima, tri napada bespilotnim letjelicama na ruske zračne lokacije, daleko od ukrajinske granice, mogli bi biti prije svega simbolični dok pokazuju sposobnost ukrajinske vojske za djelovanje.

“Nisu udarili nasumično”, ocjenjuje general, ističući da bi ta tri udara mogla biti “simboličan udarac da se kaže ‘pazi se‘” Rusiji.

“Ono što su pokazali u svom pucanju jest da su zapravo mogli pucati na Moskvu”, rekao je.

‘Vjerojatno zato Ukrajinci suzdržavaju svoje udarce, ne bi li mogli zadati još udaraca’, ističe Michel Yakovleff.

“Ako je omjer cijene i učinkovitosti u korist destabilizacije režima, mogli bi izvršiti druge napade i ovaj put mnogo simboličnije”, navodeći za primjer moguću vojnu paradu u Moskvi.

“Oni mogu napraviti druge napade, a ovaj put mnogo više simbolične. <…> Tako, na primjer, mogu reći: sljedeća velika parada u Moskvi je vojni cilj, vi imate vojnu paradu, a ja pucam u sredinu marširajućih bataljona”, kaže Yakovleff.

Prema stručnjaku, Ukrajinci će također “uravnotežiti Putinovo poniženje, a samim time i gubitak autoriteta režima protiv volje stanovništva da se bori. “Poniženje” prema Michelu Yakovleffu koje pokazuje da Rusiimaju problema s obranom svog zračnog prostora”.

Kaže se da su Ukrajinci uspjeli prevariti ruska presretanja povrativši transpondere iz ruskih aviona koji su pali na njihov teritorij.

“Ako se ova smicalica potvrdi, “to da su oborili više od 100 letjelica iznad svog teritorija, ako imaju 100 projektila, onda imaju 100 s kojima mogu pogoditi”, kazao je.

Tri napada bespilotnim letjelicama stoga bi mogla biti samo početak nove strategije koju Ukrajinci provode protiv ruskog teritorija”, zaključio je general.