Skip to content

Ukrajinci očekuju proširenje ‘grla kotla’ u Bahmutu na račun obučenih brigada s razumijevanjem NATO škole

Ukrajinski zapovjednik, Denis Yaroslavsky, vidi izglede za poboljšanje situacije u Bahmutu, ali ujedno strahuje da bi se situacija iz Debaljceva 2015., kada su ukrajinske trupe zapravo bile opkoljene, mogla ponoviti.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage očekuju proširenje grla kotla na račun brigada koje su obučavane u Europi, piše Strana.ua.

Ovo su vrlo dobro obučene brigade u 3-4 mjeseca, obučene su i vraćaju se s razumijevanjem NATO škole. Svi očekujemo da će ova grupa za podršku doći i moći ćemo proširiti ovo grlo operativnog kotla“, rekao je.

Sada se u Bakhmutu vode bitke na ulicama. Puca se za svaku stazu. Posebna opasnost je što grlo tzv. operativnog kotla nije veće od 4 kilometra. Bez logistike nema ničega – ni rotacije , niti opskrba streljivom. Neprijatelj to razumije i prije svega pokušava presjeći logistiku. Shvaćamo da bi se moglo ponoviti Debaljcevo. Ista situacija, kada su rute presječene i ciljani izlazak trupa može ugroziti cijeli konvoj. Vrlo je οpasno“, opisuje situaciju Yaroslavsky u eteru “Espressa”.

Slično je jučer na Twitteru napisao i borac 93. brigade pod nadimkom ‘Tvoj prijatelj Stus’: “Čim Rusi krenu putem prema Hromovu, Bahmut će se postepeno iz tvrđave početi pretvarati u veliku masοvnu grοbnicu“.

Napominjemo da je u blizini Debaljceva 2015. ukrajinskim trupama zapovijedao Oleksandr Sirski, koji je sada zadužen za obranu Bakhmuta.

Na Zapadu, dužnosnici u Bidenovoj administraciji i drugdje skloni su napuštanju grada.

Vojnik Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je njegova jedinica (11. marta) pokušala ući u Bahmut, ali je njihov položaj pogođen zračnim napadom.

Značajni ruski izvori, uključujući one bliske Wagneru, izvješćuju da oružane snage Ukrajine imaju veliku udarnu skupinu sastavljenu od do 10 brigada trenutno u Chasiv Yaru, pripremajući se za izvođenje širokog protunapada u smjeru Bahmuta.

Tvrde da će Ukrajina tijekom ovog napada vjerojatno koristiti nove tenkove Leopard i udarne bespilotne letjelice.